Δρίτσας: Η Κρήτη μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προσφυγικού
Δρίτσας: Η Κρήτη μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προσφυγικού

Για διαρκή σχεδιασμό για το προσφυγικό, που συνεχίζεται, ανανεώνεται, βελτιώνεται και αναπροσαρμόζεται, μίλησε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, που επισκέπτεται την Κρήτη, με αφορμή την εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αύριο το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, για την προσφορά του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διάσωση των προσφύγων.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη και στελέχη του υπουργείου και του Λιμενικού τον ΟΛΗ και τον περιφερειάρχη Κρήτης.

Ο κ. Δρίτσας, μιλώντας για το θέμα των υποδομών και των πλωτών σκαφών, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που προβλέπει την ενίσχυση του Λιμενικού, με σκάφη που θα συμβάλλουν στη θωράκιση της νότιας θάλασσας της Κρήτης.

Για την έλευση για προσφύγων που αναμένονται στην Κρήτη στα τέλη του Νοεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι «το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση συνεχώς ανανεώνεται, βελτιώνεται και αναπροσαρμόζεται».

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Δρίτσας στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη, συζητήθηκε η συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας στο έργο του Λιμενικού Σώματος σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα, για τον έλεγχο, την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και η ενίσχυση των λιμένων του νησιού για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Η Ελλάδα και η Κρήτη, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, στις πιέσεις του προσφυγικού, με ένα τέτοιο τρόπο που να κρατά την χώρα μας υψηλά, όπως επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου, που είναι, όπως είπε, «να φέρουμε στο Σώμα λιμενοφύλακες με ειδικότητα τεχνιτών, ώστε για πρώτη φορά να οργανώσουμε επισκευαστικές βάσεις του Λιμενικού Σώματος. Έχουμε ήδη μια σύμβαση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που αφορά ανταλλακτικά και ήδη τρέχει, που υπογράψαμε μετά από διαγωνιστική διαδικασία».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στην άψογη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Λιμενικό Σώμα και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής. «Για το ζήτημα της ασφάλειας στο νησί, ανέφερα στον κ. Δρίτσα, ότι πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παρεμβαίνουν όταν παρίσταται η ανάγκη», δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Επίσης συζητήσαμε το θέμα των υδατοδρομίων. Πρέπει να περάσουν οι εγκρίσεις των αρμόδιων υπουργείων. Ο υπουργός έχει δώσει την έγκριση για 15 υδατοδρόμια και αναμένουμε τις εγκρίσεις από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία».

Στη συνάντηση στην Περιφέρεια ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, και Νίκος Ηγουμενίδης, ο γ γ του υπουργείου, Γιάννης Θεοτοκάς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Απόλλωνας Φιλιππής, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, ο Α΄ υπαρχηγός, Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού Αλέξανδρος Λαγουρός και ο διοικητής της 7ης περιφερειακής διοίκησης λιμενικών αρχών Κρήτης-κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαιτάκης.

Ο κ. Δρίτσας αναμένεται να παρευρεθεί σε προγραμματισμένη εκδήλωση τιμητικής διάκρισης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τη συμβολή του στη διάσωση μεταναστών και προσφύγων, αύριο Τρίτη στις 20.00 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν ναυτικά μετάλλια σε Βαθμοφόρους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, για τη δράση που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ατόμου σε κίνδυνο, στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να επισκεφτεί τα Χανιά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications