Ισχυρό ραδιοσήμα από κοντινό άστρο συναρπάζει τους «κυνηγούς» εξωγήινων πολιτισμών
Ισχυρό ραδιοσήμα από κοντινό άστρο συναρπάζει τους «κυνηγούς» εξωγήινων πολιτισμών
Tα ραδιοσήματα ανιχνεύτηκαν από Ρώσους αστρονόμους

Διεθνής ομάδα επιστημόνων επιβεβαίωσε τον εντοπισμό ενός ισχυρού ραδιοσήματος από την κατεύθυνση του άστρου HD164595, όπως αναφέρεται σε έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε ο εκπρόσωπός της, Αλεξάντερ Πάνοφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του – και αναπαράγει το Gizmodo– ο Πωλ Γκίλστερ, συγγραφέας του «Centauri Dreams» και ερευνητής πάνω σε θέματα αστρονομίας και εξερεύνησης του Διαστήματος, ο εντοπισμός του σήματος έγινε από το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, στη Ζελεντσούκσκαγια, στη Δημοκρατία των Καρατσάι-Τσερκεσίων στη Ρωσία, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γεωργία στον Καύκασο.

Το σήμα εντοπίστηκε στις 15 Μαΐου του 2015. Όπως υπογραμμίζει ο Γκίλστερ, ουδείς ισχυρίζεται πως πρόκειται για σήμα από εξωγήινο πολιτισμό, αλλά σίγουρα πρόκειται για κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του, οι ερευνητές έκριναν ότι η πηγή του, εάν ήταν τεχνητή, θα αντιστοιχούσε σε πολιτισμό της Κατηγορίας 2 στην Κλίμακα Καρντάσεφ (ενδεικτικά, θεωρείται πως σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται πιο χαμηλά από την θεωρούμενη Κατηγορία 1, περίπου στο 0,72), ή Κατηγορίας 1 εάν το σήμα επικεντρωνόταν στο ηλιακό μας σύστημα.

Ισχυρό ραδιοσήμα από κοντινό άστρο συναρπάζει τους «κυνηγούς» εξωγήινων πολιτισμών

Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «θορύβου» φυσικής προέλευσης κάποιου είδους, και ερευνητές στο Παρίσι υπό τον Ζαν Σνάιντερ δουλεύουν πάνω σε αυτό, ωστόσο το σήμα είναι αρκετά ενδιαφέρον ώστε οι ερευνητές του RATAN-600 να ζητούν περαιτέρω παρακολούθηση και μελέτη του εν λόγω άστρου.

Το HD164595 είναι ένα άστρο σε απόσταση περίπου 95 ετών φωτός στον αστερισμό του Ηρακλή, ηλικίας που υπολογίζεται στα 6,3 δισεκατομμύρια έτη. Στο σύστημα υπάρχει ένας γνωστός πλανήτης, ο HD164595b.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications