Παγκόσμιο σοκ για το «χτύπημα» στη Γαλλία - Όλα τα σενάρια
Παγκόσμιο σοκ για το «χτύπημα» στη Γαλλία - Όλα τα σενάρια

Οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στο Twitter για το μακελειό - Έκπληξη και οδύνη από Μπαράκ Ομπάμα, Τερέζα Μέι - Έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στο Παρίσι υπό τον ΟλάντΤον αποτροπιασμό, την έκπληξη και την οδύνη τους εκφράζουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο για την ανείπωτη τραγωδία της Νίκαιας. «Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της πόλης στο Twitter.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος. Ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ένα μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών. «Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Την οδύνη του εξέφρασε και ο Νικολά Σαρκοζί. «Βαθιά συγκίνηση και άπειρη θλίψη για την επίθεση, αλληλεγγύη στους κατοίκους της Νίκαιας», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.Δήλωση συμπαράστασης και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισήμανε ότι «θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία μέσα και έξω από την ΕΕ, θα την αντιμετωπίσουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι».Το σοκ που υπέστησαν οι Καναδοί από την επίθεση τόνισε και ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τρουντό: «Οι Καναδοί είναι σοκαρισμένοι από την αποψινή επίθεση στη Νίκαια - Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό».

Ο Φρανσουά Ολάντ επιστρέφει στο Παρίσι
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ είναι ήδη καθ' οδόν προς το Παρίσι. Λίγα λεπτά αφ' ότου συνέβη η αιματηρή τραγωδία στην Promenade des Anglais στη Νίκαια, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ ενημέρωσε αμέσως τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρόεδρος βρισκόταν στην Αβινιόν, προκειμένου να παραστεί στον εκεί εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 14ης Ιουλίου. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ενεργοποίησε την «κόκκινη» γραμμή επικοινωνίας των κυβερνητικών στελεχών και συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας με τους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ, ως υπουργός Εσωτερικών, προτίμησε να απέχει κατ' αρχήν από δημόσιες δηλώσεις, αφήνοντας τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας να ενημερώσουν τα ΜΜΕ και τον γαλλικό λαό. Προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός γενικευμένου πανικού σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα καθώς η νέα μαζική δολοφονική επίθεση εκδηλώθηκε στην πλέον πολυσύχναστη και τουριστική πόλη της νότιας Γαλλίας, στη Νίκαια, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον παγκόσμιο χώρο του θεάματος, τη χλιδή και την πολυτέλεια, καθώς γειτνιάζει με την πρωτεύουσα του τζόγου, το Μονακό.Επίσης, ο Γάλλος πρεσβευτής στις ΗΠΑ ματαίωσε την χοροεσπερίδα που ήταν προγραμματισμένη να διοργανωθεί στο κτήριο της γαλλικής πρεσβείας στην Ουόσινγκτον, για την επέτειο της Άλωσης της Βαστίλλης και την 14η Ιουλίου.

Οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στο Twitter για το μακελειό
Μνήμες από το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι με τους δεκάδες νεκρούς «ξυπνούν» τις τελευταίες ώρες στη Γαλλία, έπειτα από την επίθεση με φορτηγό που παρέσυρε μέχρι θανάτου δεκάδες ανθρώπων την ώρα που συμμετείχαν στους εορτασμούς για την Εθνική Εορτή της χώρας.Τη στιγμή που οι πληροφορίες για «χτύπημα» του Ισλαμικού Κράτους ακόμα ελέγχοναι, με την τρομοκρατική οργάνωση να μην έχει προχωρήσει σε επίσημη ανάληψη της ευθύνης, δεκάδες είναι οι ανεπίσημοι λογαριασμοί τζιχαντιστών που πανηγυρίζουν για το μακελειό.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την επίθεση, το Twitter κατακλύστηκε από φωτογραφίες που απεικονίζουν τον πύργο του Άιφελ φλεγόμενο και με λεζάντες, οι οποίες αναγράφουν «Η Γαλλία στις φλόγες».Πάντως, προς το παρόν οι συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους καλούνται να αναμένουν την επίσημη ανάληψη ευθύνης από το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση.

Εντούτοις, ζητείται από τους «φίλους» της οργάνωσης να συνεχίσουν να πανηγυρίζουν για την επίθεση χρησιμοποιώντας, μάλιστα, συγκεκριμένα hashtags.Αν πράγματι πίσω από το μακελειό κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος, αυτή θα είναι η τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία μέσα σε μόλις 18 μήνες, έπειτα από την εισβολή τζιχαντιστών στο περιοδικό Charlie Hebdo στο οποίο εκτέλεσαν 17 ανθρώπους, ύστερα από το «χτύπημα» στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ και μετά το μακελειό στο Παρίσι που σκόρπισε το θάνατο σε 132 ανθρώπους.

Ο αναλυτής Μάλκολμ Νάνς μιλώντας στο NBC δήλωσε πως ο οδηγός του φορτηγού ακολούθησε μία στρατηγική που ακολουθεί η Αλ Κάιντα κάνοντας αρχικά κινήσεις ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στο πλήθος και στη συνέχεια επιταχύνοντας όταν οι γαλλικές αρχές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.Ο Νανς επισήμανε, βέβαια, πως η χρήση αυτής της μεθόδου που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο δράστης είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά, τόνισε, πως ξεκάθαρα ήθελε να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και, μάλιστα, επιθυμούσε να το κάνει με «θεαματικό τρόπο».

Μετά το μακελειό στη Νίκαια οι τζιχαντιστές απειλούν και το Βερολίνο
Λίγη ώρα μετά τη φονική επίθεση στη Νίκαια οι λογαριασμοί συμπαθούντων του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter κατακλύστηκαν από απειλές κατά της Γερμανίας.Παρότι δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές ανήρτησαν εικόνες που απεικονίζουν το Βερολίνο, απειλώντας για νέες επιθέσεις.«Σε λίγο το Βερολίνο», αναφέρει μία από τις αναρτήσεις, ενώ σε δεύτερη αναγράφεται: «Μα τον Αλλάχ εσείς και οι 70 χώρες της συμμαχίας που μάχεστε κατά του Ισλαμικού Κράτους δε θα ζήσετε ποτέ σε ειρήνη μετά το σημερινό».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications