13 Απρ 2016

Υποβρύχιο U-480, το αόρατο φονικό όπλο των Γερμανών. Το υποβρύχιο που προστατευόταν από τον περίφημο «Άλμπεριχ» και δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.

Υποβρύχιο U-480, το αόρατο φονικό όπλο των Γερμανών. Το υποβρύχιο που προστατευόταν από τον περίφημο «Άλμπεριχ» και  δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.

Τα γερμανικά υποβρύχια και όχι μόνο ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους η τεχνολογία που πήραν απο την κάποτε ελεύθερη γερμάνια την εφαρμόζουν ακόμη και σημερα .Το γερμανικό υποβρύχιο U480, γνωστό ως το αόρατο φονικό όπλο των Ναζί, βύθισε τον Αύγουστο του 1944 τέσσερα συμμαχικά πλοία στο στενό της Μάγχης. Τα πλοία έπλεαν στην περιοχή για να εφοδιάσουν τον στρατό που θα εισέβαλε στην Νορμανδία. Το γερμανικό υποβρύχιο είχε σχεδιαστεί ώστε να μην το εντοπίζουν τα ραντάρ των πλοίων.

Όπως είχε αναφέρει ο καπετάνιος του, Χανς Γιόακιν Φέρστερ, σε ένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του στη βάση, ο λόγος που το υποβρύχιο έμενε αθέατο στους εχθρούς ήταν η προστασία του «Άλμπεριχ». «Άλμπεριχ» ονομαζόταν ένας χαρακτήρας από την όπερα του Βάγκνερ, ο οποίος ήταν αόρατος και έτσι είχαν ονομάσει οι Γερμανοί την κάλυψη του υποβρύχιου.

Τα πλοία περνούσαν από τη θάλασσα της Μάγχης για να εφοδιάσουν τον αποβατικό σώμα. Ο Καναδός Ρόμπερτ Μπόιλ με τον Βρετανό Άλμπερτ Γουντ είχαν αναπτύξει για λογαριασμό των Συμμάχων τον κώδικα «Αsdic» για να ανιχνεύουν με σόναρ τα υποβρύχια . Συγκεκριμένα, ένας ηχητικός παλμός στέλνονταν κάτω από τα πλοία με ένα μεγάφωνο. Ο παλμός επέστρεφε όταν χτυπούσε πάνω σε στόχους που βρίσκονταν στο βυθό και το εκπαιδευμένο προσωπικό γνώριζε, ότι είχαν εντοπίσει υποβρύχιο.

Στον αντίποδα οι Γερμανοί είχαν βρει τον τρόπο να αποφεύγουν τον εντοπισμό του «Asdic». Κατασκεύασαν ένα υποβρύχιο το οποίο απορροφούσε τους ηχητικούς παλμούς. Το εξωτερικό του, είχε μια επένδυση που δεν προκαλούσε την επιστροφή του ήχου και κατά συνέπεια το πλοίο ήταν «αθέατο» στον εχθρό.

Το U480 ήταν καλυμμένο πάνω από το ατσάλι με ένα διάτρητο λάστιχο, το οποίο απορροφούσε τις συχνότητες που εξέπεμπε το «Asdic». Με αυτό το τρόπο, κατάφερε να βρίσκεται στο βυθό της Μάγχης ενώ από πάνω του περνούσαν δεκάδες συμμαχικά πλοία. Οι σύμμαχοι δεν μπορούσαν να έχουν καμία ένδειξη για τη παρουσία του στο βυθό και έτσι βύθισε τέσσερα πλοία, δεν εντοπίστηκε και επέστρεψε στη βάση του. Οι στόχοι Πρώτος στόχος του ήταν το βασιλικό καναδικό πλοίο «Alberny».

Στη συνέχεια βύθισε το «Loyalty» και τα εμπορικά πλοία «Orminster» και «Ford yale». Παρά τις προσπάθειες των συμμαχικών καταδιωκτικών να το ανιχνεύσουν, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Τα αντιτορπιλικά περνούσαν από πάνω του χωρίς να το εντοπίσουν. 92 νάρκες ρίχτηκαν στο βυθό και καμία δεν το πέτυχε.

Ωστόσο, το Ιανουάριο του επόμενου έτους η κατάσταση είχε αλλάξει. Οι βρετανοί είχαν σπάσει τον κωδικό Enigma και πλέον μπορούσαν να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Είχαν καταφέρει να υποκλέψουν τις επικοινωνίες του και να μάθουν την τεχνολογία που το προστάτευε. Οι Σύμμαχοι άλλαξαν το δρομολόγιο που ακολουθούσαν και δημιούργησαν ένα κρυφό υποθαλάσσιο ναρκοπέδιο, που το γερμανικό υποβρύχιο δεν μπορούσε να εντοπίσει.

Όταν το υποβρύχιο έπλεε ξανά στη θάλασσα της Μάγχης για να βρει καινούργιους στόχους, ο κυβερνήτης ανυποψίαστος, το έριξε πάνω σε μια νάρκη. Όλο το πλήρωμα σκοτώθηκε και το U480 βυθίστηκε στον πάτο της θάλασσας, εκεί όπου κείτονται σήμερα χιλιάδες ναυάγια, απομεινάρια ενός τρομερού πολέμου....

mixanitouxronou (απο τις λίγες φόρες που δεν κάνει κομμουνιστικη προπαγάνδα, και ιστορικά ψεμματα! αλήθεια γιατι δεν βάζει τι εκαναν οι κομμουνιστές το 1940-1950 στην Ελλάδα?)

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Υποβρύχιο U-480, το αόρατο φονικό όπλο των Γερμανών. Το υποβρύχιο που προστατευόταν από τον περίφημο «Άλμπεριχ» και δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications