Συνοριοφύλακες: «Συνεχίζουν να περνούν τζιχαντιστές από τη χώρα»
Συνοριοφύλακες: «Συνεχίζουν να περνούν τζιχαντιστές από τη χώρα»

Την αδιαμφισβήτητη πλέον αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος από την Κυβέρνηση υπογράμμισαν στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές συνοριοφύλακες, παρόλο που 4700 άτομα είχαν προσληφθεί και εκπαιδευθεί ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων, πλέον (μετά από αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες) έχουν απομείνει μόλις 2300, ενώ και αυτοί καταλήγουν να ασχολούνται με καθήκοντα άσχετα με την εκπαίδευσή τους.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν 4.700 συνοριοφύλακες, εμείς ως χώρα να καλούμε τη Frontex να φυλάξει τα σύνορά μας και εμείς να φυλάμε τα γήπεδα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνοριοφύλακες, τονίζοντας ότι η πολιτική και αστυνομική ηγεσία κλείνουν και συγχωνεύουν τμήματα, ένδειξη ότι δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το σώμα των συνοριοφυλάκων.

«Εδώ και ένα χρόνο φωνάζουμε και λέμε οι αρμόδιοι αστυνομικοί πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφεραν επιπλέον οι συνοριοφύλακες, συμπληρώνοντας ότι όχι μόνο δεν γίνονται δεκτές οι προτάσεις τους αλλά δεν ζητείται καν η γνώμη τους για τα συγκεκριμένα ζητήματα

Όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τα hot spots έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και επικίνδυνη και είναι χαρακτηριστικό ότι για 4000 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε ένα hot spot έχουν τη φύλαξη μόλις έξι αστυνομικοί.

Στη συνέντευξη Τύπου οι συνοριοφύλακες κατήγγειλαν επίσης ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα επιστροφών. «Μας πιάνουν Σύροι πρόσφυγες που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα επιστροφής», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας αναφέρουν επίσης ότι, σύμφωνα με την εμπειρία τους, υπάρχουν τζιχαντιστές που μετακινήθηκαν μέσω Ελλάδας, αν και δεν γνωρίζουν με ακρίβεια πόσο καιρό έμειναν και σε ποια σημεία, καθώς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός έλεγχος. «Ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα», συμπλήρωσαν στη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, αναφορικά με την Ειδομένη επισήμαναν ότι η Κυβέρνηση άφησε να διαμορφωθεί μια κατάσταση που πλέον δεν είναι ελέγξιμη και διαχειρίσιμη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications