Οι Βίκινγκ οι προγονοί των Γερμανών ξεχωρίζαν από τα πλήθη!!
Hταν οι Βίκινγκ οι πρώτοι χίπστερ;

Οι Βίκινγκ, σύμφωνα με αρχαιολόγους, πέρα από τον γεωγραφικό χάρτη της μεσαιωνικής Ευρώπης – και όχι μόνο – φαίνεται ότι διαμόρφωναν και τις τάσεις της μόδας της εποχής μέσα από τις εξεζητημένες ενδυματολογικές επιλογές τους.

Νέα ευρήματα των ειδικών αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες των Βίκινγκ στη Νορβηγία πριν από περίπου 1.500 χρόνια φορούσαν κοσμήματα με ξενόφερτα σχέδια προκειμένου να ξεχωρίζουν από τα πλήθη. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού του Οσλο, η εν λόγω μόδα ακολουθούνταν από γυναίκες ανώτερων ιεραρχικά πολεμιστών οι οποίες επέλεγαν εξεζητημένα κοσμήματα, όπως π.χ. ιδιαίτερες καρφίτσες με ασυνήθιστα για την περιοχή τους μοτίβα, για να περάσουν συγκεκριμένα κοινωνικά μηνύματα.

Κοσμήματα με μηνύματα
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πριν από τις επιδρομές των Βίκινγκ στην Ευρώπη γύρω στο 790 μ.Χ. τα κοσμήματα της εποχής εμφάνιζαν κυρίως τοπικά σχέδια. «Όπως φαίνεται, ήταν μια πρώιμη επιθυμία τους να ξεχωρίσουν» σχολιάζει η αρχαιολόγος δρ Ινγκούν Μαρίτ Ρέντσταρ. «Τα προχωρημένα κοσμήματα ανήκαν σε γυναίκες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων καθώς εντοπίστηκαν σε μερικούς από τους πιο πλούσιους τάφους της περιόδου εκείνης».

Υπήρχαν ωστόσο και οι περιπτώσεις όπου τέτοιου είδους κοσμήματα βρέθηκαν σε τάφους που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αριστοκρατικοί».«Πιστεύουμε ότι τα ξενόφερτα ή τα «ασυνήθιστα» κοσμήματα έδιναν ένα κοινωνικό status τόσο στις γυναίκες που τα φορούσαν όσο και στις οικογένειές τους» αναφέρει η ειδικός. «Η διαφορά με τους σύγχρονους χίπστερ είναι ότι σήμερα ο καθένας μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει τη μόδα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα.

Χωρίς αμφιβολία όμως τόσο οι Βίκινγκς όσο και οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούσαν και μπορούν να φορέσουν ρούχα και κοσμήματα προκειμένου να ξεχωρίσουν από τους υπολοίπους».

Hταν οι Βίκινγκ οι πρώτοι χίπστερ;

Ξεχωρίζοντας από τα πλήθη
Οι ειδικοί του Mουσείου μελέτησαν συνολικά 1.200 καρφίτσες και άλλα κοσμήματα της εποχής τα οποία εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Νορβηγίας. Ανάμεσα στα κομμάτια αυτά ξεχώρισαν 25 τα οποία ήταν πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα που έφεραν τοπικά μοτίβα. «Οι ενδυματολογικές επιλογές της εποχής υπόκειντο σε άγραφους νόμους που σχετίζονταν με τους ενδυματολογικούς κώδικες.

Οι γυναίκες που φορούσαν ξενόφερτα ή ιδιαίτερα κοσμήματα προφανώς προσπαθούσαν συνειδητά να περάσουν συγκεκριμένα κοινωνικά μηνύματα τα οποία προσέδιδαν status στην οικογένειά τους. Για παράδειγμα, μια ασημένια, επιχρυσωμένη καρφίτσα η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή Σκίεν στη Νορβηγία φέρει τοπικά σχέδια αλλά διαθέτει επιπλέον σπειροειδή σχέδια τα οποία συνήθως εντοπίζονται σε περιοχές της Δανίας και της Σουηδίας» εξηγεί η δρ Ρέντσταρ.

Σε άλλη περίπτωση, συνεχίζει η ειδικός, βρέθηκε καλούπι στην Ανατολική Σουηδία το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων που παρέπεμπαν στη Ρόγκαλαντ, στη Δυτική Νορβηγία.

Η δρ Ρέντσταρ πιστεύει ότι o συνδυασμός διαφορετικών μεταξύ τους κοσμημάτων, τύπου mix and match, θα μπορούσε να παραπέμπει μεταξύ άλλων και σε πολιτικές συμμαχίες της εποχής. Κατά τη διάρκεια του 6ου αι. μ.Χ. οι ευγενείς συχνά μεγάλωναν τα παιδιά άλλων ευγενών, γεγονός που ένωνε κατά κάποιον τρόπο μακρινές μεταξύ τους περιοχές.

Πιθανώς, κατά την αρχαιολόγο, να ήθελαν μέσω των ενδυματολογικών επιλογών τους να τονίσουν τους δεσμούς αυτούς. «Είμαι πάντως πεπεισμένη ότι κάτι τέτοιο υπογραμμίζει την επιθυμία τους να ξεχωρίσουν».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications