12 Απρ 2016

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προειδοποιεί για ξέσπασμα ελονοσίας στο λιμάνι

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προειδοποιεί για ξέσπασμα ελονοσίας στο λιμάνι

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ξέσπασμα ελονοσίας στο λιμάνι εξαιτίας των προσφύγων. Όπως αναφέρει, τέτοιες επιδημίες ευνοούνται καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και η ζέστη θα χτυπήσει «κόκκινο».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει για επικίνδυνα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω των κουνουπιών.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά:Πειραιάς, 6-4-2016 Α.Π. 993.Προς το ΕΚΕΠΥ
Θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή σε δύο σημαντικά προβλήματα, σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών, ειδικά μετά την εμπειρία που αποκομίσαμε με την λειτουργία του Ιατρείου στον χώρο του ΟΛΠ και ειδικά στην Ε2 Πύλη, με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

1) ΕΛΟΝΟΣΙΑ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του WHO για το 2014, έχουμε για τις χώρες από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες-μετανάστες:
Αφγανιστάν: Νέα κρούσματα 61.362 με αυξητική τάση σε σχέση με το 2013 το 8%. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 1 στους 4 είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 2 στους 4 χαμηλής μεταδοτικότητας, το 24% ελεύθεροι.
Μπαγκλαντές: Νέα κρούσματα 10.126 με αυξητική τάση (σχεδόν διπλάσια κρούσματα) σε σχέση με το 2013. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 3% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 8% χαμηλής, 90% ελεύθεροι.

Πακιστάν: Νέα κρούσματα 275.149 με καθοδική τάση. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας το 29% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 69% χαμηλής, ενώ το 2% είναι ελεύθεροι.
Η Συρία και το Ιράκ έχουν χαμηλότερα ποσοστά.
Όπως καταλαβαίνετε από την ανωτέρω ανάλυση, ο κίνδυνος να επανεμφανιστεί στη χώρα μας η Ελονοσία είναι υπαρκτός.
Πόσο μάλλον, αν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας θεωρητικά θα είναι υψηλότερα.

Η λύση είναι η άμεση και συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης ΑΜΕΣΑ (οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον ιδανικές για τα κουνούπια) σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών.
Η άποψή μου όσον αφορά την έκδοση εγκυκλίου-οδηγιών από διάφορους φορείς, όπως πχ. το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αρκεί, αλλά αποτελεί μετάθεση ευθυνών.
Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει υπεύθυνα την εποπτεία, τον συντονισμό και την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

2) ΨΩΡΑ – ΨΕΙΡΕΣ
Στο λιμάνι του Πειραιά έχουμε αυξανόμενο αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από ψώρα.
Όπως γνωρίζετε, μόνο η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί, αλλά χρειάζονται άριστες συνθήκες υγιεινής, καθώς και χώροι σχετικής απομόνωσης των προσβληθέντων (οικίσκοι που να διαθέτουν ατομικό ντους, πλυντήρια για τα κλινοσκεπάσματα και τον ρουχισμό), έτσι ώστε ο συνδυασμός φαρμακευτικής αντιμετώπισης και κατάλληλων συνθηκών υγιεινής να καταλήξει στη θεραπεία των προσβεβλημένων ατόμων.

Αντίστοιχη αντιμετώπιση απαιτείται και για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από ψείρες, τα οποία είναι πολύ περισσότερα. Θέλω να είμαι σίγουρος για την άμεση ανταπόκριση και τις ενέργειές σας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προειδοποιεί για ξέσπασμα ελονοσίας στο λιμάνι
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ!

.Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα, γιατι μας κάνουν παράπονα οτι δεν βλέπουν τα post (κλείστε με close).

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

histats.com-stats