Αποτύπωμα ίριδας και μικροτσίπ στις νέες ταυτότητες, μήπως η ταινία Iris δεν ειναι καθόλου φανταστική;
Αποτύπωμα ίριδας και μικροτσίπ στις νέες ταυτότητες

Στη συγκρότηση επιτροπής που επεξεργάζεται προτάσεις για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία, τα οποία θα είναι δύσκολο να παραχαραχτούν, έχει προχωρήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.Άλλη μια ταινία που γίνεται Πραγματικότητα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», εξετάζεται το ενδεχόμενο στις νέες ταυτότητες να υπάρχουν πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου της.

Ο «εκσυγχρονισμός» των ταυτοτήτων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενεργειών για την αύξηση της ασφάλειας των πολιτών στην Ευρώπη.

Στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι οι προωθούμενες αλλαγές εξετάζονται υπό την πίεση της επερχόμενης αξιολόγησης του προγράμματος «Visa Waiver», για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η αξιολόγηση του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της στα τέλη Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για τοποθέτηση μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Εκτιμάται πως το κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών ταυτοτήτων θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα των «νέων ταυτοτήτων» φέρεται να έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα. Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις έκδοσης «γνήσιων» διαβατηρίων με τη χρήση «πλαστών» ταυτοτήτων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications