Γιατί τα ΜΜΕ δεν μιλούν για το ηφαίστειο   Tonga-Hunga  και τις αλλαγές στο κλίμα της Γης που προκάλεσε η έκρηξή του;

Το ηφαίστειο στην Τόνγκα απελευθέρωσε περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα και η έκρηξη είναι ισοδύναμη σε ισχύ με εκείνη ατομικών βομβών όπως αυτή που έριξαν οι δημοκράτες κομμουνιστες στη Χιροσίμα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Γιατί ήταν τόσο ζεστό το 2022;

Το ηφαίστειο της Τόνγκα συνέβαλε στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το 2022 που έχουν καταρριφθεί όλα τα ρεκόρ θερμότητας. Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα, του μεγαλύτερου στην ιστορία,προκάλεσε τη θέρμανση της επιφάνειας της γης.

Όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha'apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου 2022, τα αποτελέσματά του έγιναν αισθητά σε όλο τον κόσμο. Τα τσουνάμι που προκλήθηκαν από την έκρηξη επηρέασαν τις ακτές ενός μεγάλου μέρους του κόσμου... Μήνες αργότερα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature επιβεβαίωσε ότι αυτή η έκρηξη είχε γίνει η μεγαλύτερη έκρηξη στη Γη στη Σύγχρονη Εποχή, ως μία από το πιο ισχυρή που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Οι συνέπειές του έγιναν αισθητές από την πρώτη στιγμή, εξαπολύοντας ατμοσφαιρικά κύματα που γύρισαν τον κόσμο 4 φορές και στέλνοντας τα συντρίμμια που προκλήθηκαν από την έκρηξη σε ύψος άνω των 50 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, οι συνέπειές του για τον πλανήτη δεν είχαν τελειώσει ακόμη.

Η τέφρα και τα αέρια έφτασαν στην ατμόσφαιρα μαζι με δισεκατομμυρία λίτρα υδρατμών, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Geophysical Research Letters και με τον τίτλο The Hunga Tonga-Hunga Ha'apai Hydration of the Stratosphere.

Αυτή η έκρηξη είναι η μεγαλύτερη έκρηξη της σύγχρονης εποχής στη Γη και μια από τις πιο ισχυρές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.

Το ατμοσφαιρικό λοφίο από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς περιφερόταν 433 χλμ. (269 μίλια) πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό βορειοδυτικά του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας:

Αυτή η έκρηξη εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση διαστάσεων που δεν έχουν δει ποτέ πριν για τους ερευνητές, επειδή, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα της Γης σε σημείο να το θερμάνουν τα επόμενα πέντε χρόνια (μερικοί μιλούν για έως δέκα χρόνια), επηρεάζοντας επίσης τη στιβάδα του όζοντος.

Μέχρι τώρα, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ότι ένα γεγονός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να διοχετεύσει τέτοια ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαστημική τεχνολογία ήταν το κλειδί για την αποκάλυψη του μυστηρίου των υδρατμών στην ατμόσφαιρα: χάρη στο Microwave Limb Sounder (MLS), μια συσκευή στον δορυφόρο Aura της NASA που μετρά μια ποικιλία ενώσεων στην ατμόσφαιρα της Γης σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 100 χιλιόμετρα, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να αναλύσουν την ποσότητα του νερού και του διοξειδίου του θείου που η έκρηξη εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα.

Ο Luis Millán, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και συν-συγγραφέας της έρευνας, αναζήτησε αυτές τις δύο ενώσεις ιδίως λόγω της ικανότητάς τους να επηρεάζουν το κλίμα. Οι εκτιμήσεις της μελέτης δείχνουν ότι 146.000 εκατομμύρια λίτρα νερού έφτασαν στη στρατόσφαιρα, που ισοδυναμεί με 58.000 ολυμπιακές πισίνες.

Οι υδρατμοί μπορεί να παραμείνουν στη στρατόσφαιρα για πέντε έως δέκα χρόνια. Ενώ η ψυκτική επίδραση των ηφαιστείων στο παγκόσμιο κλίμα είναι ήδη ευρέως τεκμηριωμένη λόγω της άφιξης διοξειδίου του θείου στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αντανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου προς τα έξω, Το ηφαίστειο της Τόνγκα συνεχίζει να θέτει νέες προκλήσεις.

Μια τέτοια ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ένα εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα: το νερό απορροφά την ενέργεια του ήλιου αντί να την αντανακλά, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ενώ το διοξείδιο του θείου θα διαλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νερό θα μπορούσε να παραμείνει για 5 χρόνια ή περισσότερο, επιταχύνοντας τη θέρμανση που ήδη συμβαίνει από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, όλες αυτές οι επιπτώσεις απαιτούν χρόνο για να τεκμηριωθούν και να μελετηθούν, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκρηξης του Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου που συνεχίζει να σπάει. ρεκόρ για το μέγεθός του, προσφέροντας δεδομένα που δεν έχουν ξαναδεί.

Η στήλη καπνού διέσχισε τη μεσόσφαιρα και έφτασε σε ύψος 57 χιλιομέτρων, σύμφωνα με μετρήσεις με δορυφορικές εικόνες. Η έκρηξη άφησε πίσω του έξι νεκρούς και ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό κύμα που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η ισχυρή υποβρύχια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου στον Νότιο Ειρηνικό δημιούργησε μια φούμαρα που έφτασε τα 57 χιλιόμετρα σε ύψος, καθιστώντας την το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Η μεσόσφαιρα βρίσκεται μεταξύ της θερμόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. "Μέσο" σημαίνει μέση, και αυτό είναι το υψηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας στο οποίο τα αέρια αναμειγνύονται όλα μαζί αντί να διαστρωματώνονται κατά μάζα.

Ομοίως, η μεγάλη στήλη των αερίων έγινε η πρώτη που διέσχισε τη μεσόσφαιρα: «Η μεσόσφαιρα είναι ένα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και, γενικά, είναι αρκετά ήρεμη: δεν υπάρχει ευχάριστος καιρός εκεί πάνω, και ο αέρας είναι πολύ ξηρός και εξαιρετικά λεπτός», εξήγησε ο Simon Proud, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

«Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μέρη της ατμόσφαιρας, καθώς είναι πολύ δύσκολο να το προσεγγίσεις. Κάτω από αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αεροπλάνα. Πάνω εν τω μεταξύ, έχουμε διαστημόπλοια. Πολλοί μετεωρίτες καίγονται στη μεσόσφαιρα και φιλοξενεί επίσης νυχτερινά σύννεφα (που λάμπουν τη νύχτα), τα οποία μερικές φορές είναι ορατά στον καλοκαιρινό ουρανό προς τους πόλους», πρόσθεσε ο ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η εκκωφαντική έκρηξη έστειλε κύματα τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και παρήγαγε ένα ατμοσφαιρικό κύμα που γύρισε την υδρόγειο αρκετές φορές.

Οι δημοκράτες όμως βρηκαν ευκαιρία να κατηγορούν τους πάντες εκτός απο τους εαυτούς τους λες και όλοι έχουν εργοστάσια που μολύνουν , και να επιβάλουν και αλλα μετρά δήθεν οτι το περιβάλλον αλλάζει επειδή εσεις ειστε υπεύθυνοι οχι αυτοί που μεταξύ άλλων καίνε και τα δάση !για αυτο τα έγκυρα ΜΜΕ μαζί με δεκάδες έγκυρες πήγες τους στην ύπνωση και στην αποχαύνωση δεν λενε τιποτα για αυτο.. ...

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications