Με τη δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας πείνας επιβάλλουν: Θα φάτε έντομα

Είναι πιθανό ότι πολλοί έχουν ήδη δει τις εικόνες των διασημοτήτων του Χόλιγουντ που τα αφεντικά τους τους βάζουν να γεύονται έντομα. Η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν ήταν μια από αυτές που έδειξε πρόσφατα το «μυστικό της ταλέντο» για το Vanity Fair, δοκιμάζοντας ένα μενού τεσσάρων πιάτων που περιλάμβανε διαφορετικούς τύπους πλασμάτων μπροστά στις κάμερες.

Δεν είναι η μόνη. Η «εξωφρενική» Αντζελίνα Τζολί και άλλοι όπως ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ισχυρίζονται επίσης ότι το κάνουν καθημερινά. Είναι παραδείγματα του πώς η παγκόσμια συμμορία προσπαθεί να μεταμορφωθεί ως «μόδα» μια από τις νέες ιδιοτροπίες της: να τρώμε γρύλους, κατσαρίδες, μύγες, σκαθάρια και σκουλήκια, αντί για τις πηγές πρωτεΐνης στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια να υποβιβαστεί η ανθρωπότητα σε μια πρωτόγονη, ζωώδη κατάσταση.

Αυτός ο στόχος που προωθούν όχι μόνο μπορεί να κριθεί ως αρνητικός λόγω της περιφρόνησης που δείχνουν προς τον άνθρωπο, αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία. Αυτό προειδοποίησε μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου León (ULe), στην Ισπανία, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση εντόμων ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν από την ομαλοποίηση της ενσωμάτωσης τους στην τροφική αλυσίδα.

Η μελέτη, η οποία ήρθε στο φως αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) επεσήμανε τα έντομα ως στρατηγική για την καταπολέμηση της πείνας, ότι «η παραγωγή εντόμων είναι πιο ευνοϊκή για το περιβάλλον από την παραδοσιακή κτηνοτροφική παραγωγή», αλλά διευκρινίζει ότι « Η παραγωγή και η κατανάλωσή τους έχουν επίσης σημαντική οικονομική σημασία. Έτσι, σε εκείνες τις χώρες που έχουν καθιερωμένα συστήματα παραγωγής και κανάλια μάρκετινγκ, η τιμή αγοράς των εντόμων είναι πολλές φορές υψηλότερη από αυτή άλλων τροφίμων, ζωικής και φυτικής προέλευσης».

«Αυτά τα δεδομένα, μαζί με το γεγονός ότι η παραγωγή εντόμων είναι φθηνότερη από αυτή των ζώων σφαγής, υποδηλώνουν μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία. Ωστόσο, δεν είναι όλα πλεονεκτήματα όταν μιλάμε για κατανάλωση εντόμων, καθώς η κατανάλωσή τους συνεπάγεται ορισμένους πιθανούς κινδύνους για την υγεία», προειδοποιεί η εργασία.

Η έρευνα αποκαλύπτει αντιθρεπτικές και τοξικές ουσίες όπως η χιτίνη, το κύριο υλικό από το οποίο κατασκευάζεται ο εξωσκελετός των αρθροπόδων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τανίνες, οι οποίες σχηματίζουν αδιάλυτα σύμπλοκα με πρωτεΐνες και μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητά τους. Επίσης φυτικά και οξαλικά, χηλικοί παράγοντες που μειώνουν την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, σίδηρος και μαγνήσιο. Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι οι σαπωνίνες παρεμβαίνουν στην πέψη των πρωτεϊνών, μειώνουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και σχετίζονται με υπογλυκαιμικές καταστάσεις. Η έρευνα δείχνει ότι τα αλκαλοειδή θα μπορούσαν, από ορισμένες δόσεις, να γίνουν τοξικά για τους καταναλωτές και ότι ορισμένα έντομα, όπως οι νύμφες του αφρικανικού μεταξοσκώληκα (Anaphe venata)

Ομοίως, επισημαίνει τους κινδύνους των κρυπτοτοξικών εντόμων, «των οποίων η κατανάλωση πρέπει να αποφεύγεται καθώς περιέχουν στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, η οποία εμφανίζεται σε ορισμένα σκαθάρια. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των εντόμων μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη, υπογονιμότητα, αρρενοποίηση στις γυναίκες, οίδημα, ίκτερο και καρκίνο του ήπατος», σημειώνει.

Άλλες ουσίες που μπορούν να βρεθούν στα έντομα είναι οι κυανογόνοι γλυκοσίδες (που υπάρχουν σε ορισμένες πεταλούδες), οι οποίοι αναστέλλουν ορισμένα ζωτικά ένζυμα, ενώ το τολουόλιο, ένας τοξικός παράγοντας που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα νεφρά, μπορεί να βρεθεί σε κεραμβυκτόνα του γένους Syllitus. και νεκροτοξικά αλκαλοειδή, σε ορισμένους τύπους μυρμηγκιών.

Ένας άλλος κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση εντόμων άγνωστων διαστάσεων σχετίζεται με τις αλλεργίες, καθώς πολλά αρθρόποδα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, που προκαλούνται κυρίως από την παρουσία τροπομυοσίνης, κινάσης αργινίνης, αφυδρογονάσης 3-φωσφορικής γλυκεραλδεΰδης ή αιμοκυανίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια Αργεντινή κριτική με τίτλο «Παραγωγή εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Περιγραφή διεργασιών και προφίλ κινδύνου», που εκπονήθηκε από το Δίκτυο Ασφάλειας Τροφίμων CONICET, αφιερώνει μια ενότητα στους χημικούς και βιολογικούς ρύπους στην πρωτογενή παραγωγή εντόμων. «Μεταξύ των χημικών μολυσματικών ουσιών που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την παραγωγή εντόμων, μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα: μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, διοξίνες, αλλεργιογόνα, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, κτηνιατρικά φάρμακα, φυτικές τοξίνες και προσμείξεις όπως μικροπλαστικά και άλλα των πολυβρωμιωμένων διφαινυλίων», επισημαίνει και διευκρινίζει: «Ο κίνδυνος μετάδοσης ζωονοσογόνων λοιμώξεων στον άνθρωπο μέσω εδώδιμων εντόμων φαίνεται χαμηλός

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα έντομα γενικά, και οι γρύλοι ειδικότερα, αναδεικνύονται εδώ και αρκετά χρόνια ως νέο εμπόρευμα στη βιομηχανία τροφίμων. Μέσω του FAO, ο ΟΗΕ προωθεί το ενδιαφέρον για αυτές τις νέες πηγές θρεπτικών συστατικών εδώ και αρκετά χρόνια, τονίζοντας τα οφέλη τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ασφάλεια των τροφίμων».Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, τόσο ο ΟΗΕ όσο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επιμένουν στην προώθηση αυτών των «εναλλακτικών πηγών τροφίμων».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications