Στην Πολωνία έφεραν στο φως τον τάφο ενός «βαμπίρ» του 17ου αιώνα

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών στο χωριό Pien της Πολωνίας, ανακαλύφθηκε ένας τάφος του 17ου αιώνα που περιείχε τα λείψανα μιας γυναίκας. Τάφηκε με τον τρόπο που τους περασμένους αιώνες θάβονταν όσοι θεωρούνταν βαμπίρ.

Ένα μεγάλο δρεπάνι ήταν κολλημένο στον λαιμό και ένα λουκέτο στο δάχτυλο του ενός ποδιού.

Τα ρούχα στον σκελετό δεν διατηρήθηκαν ή η γυναίκα θάφτηκε χωρις ρούχα, αλλά βρέθηκαν υπολείμματα μεταξωτού σκουφιού στο κεφάλι της, πράγμα που δείχνει ότι το «βαμπίρ» δεν ήταν από τους φτωχούς, αλλά είχε υψηλή κοινωνική θέση.

Ο επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων, καθηγητής Dariusz Polinsky του Πανεπιστημίου Nicolaus Copernicus στην κοντινή πόλη Torun, λέει ότι η ταφή είναι ασυνήθιστη.

«Οι μέθοδοι προστασίας από την επιστροφή των νεκρών περιλαμβάνουν το κόψιμο του κεφαλιού ή των ποδιών, το ξαπλωμένο πρόσωπο του νεκρού προς το εδαφος ωστε να δαγκώνει με τα δόντια του το έδαφος, το κάψιμο και το σπάσιμο τους με μια πέτρα, το δρεπάνι τοποθετήθηκε στο λαιμό με τέτοιο τρόπο ώστε, αν η νεκρή προσπαθούσε να σηκωθεί, πιθανότατα το κεφάλι της να είχε κοπεί ή να είχε υποστεί ζημιά».

Όσο για την κλειδαριά στο δάχτυλο, σύμφωνα με τον Polinsky, μάλλον συμβόλιζε «το τέλος ενός σταδίου της ζωής και την αδυναμία επιστροφής».

Οι παλαιότερες γνωστές καταγραφές για ζωντανούς νεκρούς στην Ευρώπη χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Ο κόσμος φοβόταν ότι κάποιοι από τους θαμμένους θα έβγαιναν στην επιφάνεια ως τέρατα που ρουφούν το αίμα και θα τρομοκρατούσαν τους ζωντανούς.

Στην Πολωνία, στο παρελθόν βρίσκονταν τακτικά παλιές ταφές, στις οποίες υπήρχε ένας μεταλλικός πάσσαλος που τρυπούσε το κρανίο ή το στήθος του θαμμένου. Οι άνθρωποι στο Μεσαίωνα πίστευαν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ένα άτομο θα παραμείνει νεκρό .

Μεταξύ των σλαβικών λαών, η πίστη στους βρικόλακες ήταν πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη. Στους περασμένους αιώνες, η μαζική υστερία θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και σε ορισμένα χωριά της Ανατολικής Ευρώπης. Υπήρχαν και περιπτώσεις που σκοτώθηκαν άνθρωποι από πλήθος, επειδή θεωρούνταν βρικόλακες.

Το 2015, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε σκελετούς στο πολωνικό χωριό Drewsko, επίσης θαμμένους με δρεπάνια στο λαιμό τους. Εκεί βρέθηκαν λείψανα ενός άνδρα 35-44 ετών, μιας γυναίκας 35-39 ετών, μιας γυναίκας 50-60 ετών, μιας γυναίκας 30-39 ετών και ενός κοριτσιού 14-19 ετών. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, κάθε άτομο από έφηβο έως ηλικιωμένο θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως βαμπίρ.

Τα σώματα σε αυτό το νεκροταφείο θάφτηκαν πριν από 400 χρόνια, επομένως αυτοί οι «τάφοι βαμπίρ» χρονολογούνται γύρω στον 16ο αιώνα. Δεν είναι γνωστό αν οι θαμμένοι σκοτώθηκαν επειδή θεωρούνταν βρικόλακες ή πέθαναν με φυσικό θάνατο και λόγω καχυποψίας, θάφτηκαν με δρεπάνια στο λαιμό τους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications