Αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Avi Loeb, λέει ότι υπάρχει ένα δεύτερος εξωγήινος ανιχνευτής κοντά στην Πορτογαλία

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα διαστρικά αντικείμενα από τότε που ανακάλυψαν το 'Oumuamua , το 2017. Το Oumuamua προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και πολλά ερωτήματα, όπως από πού προέρχονται, τη φύση τους και αν υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από τους λεγόμενους διαστρικούς επισκέπτες να μην είναι φυσικής προέλευσης. Με άλλα λόγια, τι θα γινόταν αν οι διαστρικοί επισκέπτες όπως το 'Oumuama είχαν μια τεχνητή εξωγήινη φύση;

Η ιστορία είναι ότι ορισμένα χαρακτηριστικά σχετικά με το 'Oumuamua υπονοούσαν ότι είχε δημιουργηθεί από προηγμένη νοημοσύνη, όταν το εντοπίσαμε στην κοσμική μας γειτονιά, ήταν πολύ αργά λενε για να στείλουν ένα διαστημόπλοιο για να το ρίξουμε πιο προσεκτικά και τα τηλεσκόπια δεν μπορούσαν πραγματικά να πάρουν μια καλή εικόνα του.

Και το 2022, ανακαλύψαμε ότι μερικοί από αυτούς τους μακρινούς ταξιδιώτες έπεσαν στον πλανήτη μας. Ακόμη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Avi Loeb, είπε ότι ένας μετεωρίτης που συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2014 θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένος από υλικό άγνωστης προέλευσης , γι' αυτό αποφάσισε να τον ανακτήσει. Αλλά τώρα, σε ένα πρόσφατο άρθρο, ο καθηγητής Loeb, μαζί με τον μαθητή του Amir Siraj, επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός ακόμη διαστρικού αντικειμένου που συνετρίβη στη Γη.

Άλλο ένα μυστηριώδες αντικείμενο
Το εν λόγω αντικείμενο είναι γνωστό ως IM2 και πιστεύεται ότι ήταν ένα αντικείμενο που συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας από μια διαδρομή που δεν ήταν βαρυτικά συνδεδεμένη με τον Ήλιο.Το IM2 πιστεύεται ότι συνετρίβη κοντά στην Πορτογαλία. Ο καθηγητής Loeb αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα IM1 και IM2 διαλύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Γης παρά την ασυνήθιστη ταχύτητά τους.

Avi Loeb, κορυφαίος αστρονόμος του Χάρβαρντ
Όταν οι μετεωρίτες γίνονται βολίδες, η πίεση πρόσκρουσης του αέρα, η οποία υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την πυκνότητα της μάζας του αέρα με το τετράγωνο της ταχύτητας των μετεωριτών, παρέχει μια εκτίμηση του ελαστικού τους ορίου. Με βάση την συναγόμενη αντοχή υλικού των 194 megapascals (MPa) για το IM1 και 75 MPa για το IM2, και τα δύο αντικείμενα είναι ισχυρότερα από τους σιδερένιους μετεωρίτες, οι οποίοι έχουν μέγιστη αντοχή διαρροής 50 MPa.

Και αν αυτό δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό, εδώ είναι που γίνεται ακόμα πιο μυστήριο. Με βάση τις αντοχές υλικού του καταλόγου 273 μετεωριτών του Κέντρου Μελετών Κοντά στη Γη (CNEOS), τα IM1 και IM2 κατέλαβαν την πρώτη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Λόγω της εξαιρετικά σπάνιας υλικής τους αντοχής, τα IM1 και IM2 δεν είναι αντικείμενα που προέρχονται από πλανητικά συστήματα όπως το δικό μας.

Εξωγήινης προέλευσης
Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Loeb, είναι εύλογο ότι τα IM1 και IM2 κινούνται γρήγορα και είναι τόσο ανθεκτικά, επειδή θα μπορούσαν να είναι τεχνητές προέλευσης. Αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι διαστρικά διαστημικά σκάφη με χημική ενέργεια που είναι κατασκευασμένα με παρόμοιο τρόπο με τους δικούς μας διαστρικούς ανιχνευτές, με τη μόνη διαφορά ότι αυτά τα αντικείμενα που βρήκαμε τώρα πιθανότατα εκτοξεύτηκαν εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό φυσικό, είναι επίσης πιθανό ένα μητρικό σκάφος με CubeSats ή μικροσυσκευές μέσα να τα απελευθερώνει αυτόματα όταν εφαρμόστηκε τριβή στην ατμόσφαιρα ενός κατοικήσιμου πλανήτη, στην προκειμένη περίπτωση του πλανήτη μας. Αλλά αυτό είναι ένα μυστήριο που θα μπορούσαμε να λύσουμε αν καταφέρουμε να ανακτήσουμε αυτά τα αντικείμενα και να τα μελετήσουμε.

Τα IM1 και IM2 πρέπει να ανακτηθούν και τα υλικά τους πρέπει να αναλυθούν για να προσδιοριστεί η σύνθεση και η δομή τους. Οι αποστολές στα σημεία προσγείωσης τους θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την προέλευση αυτών των λειψάνων. Γι' αυτό ο Loeb προετοιμάζει ήδη την πρώτη αποστολή για την ανάκτηση των θραυσμάτων IM1 κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications