Ανεβάζουν τις τιμές σε ηλεκτρικές συσκευές λόγω των επιδοτήσεων

«Ατμός» γίνεται η επιδότηση για την αντικατάσταση των παλιών και ενεργοβόρων συσκευών, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών προκειμένου όχι μόνο να μην συμπιεστεί, αλλά να διευρυνθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από καταναλωτές που έκαναν μια πρώτη έρευνα αγοράς και διαπίστωσαν διαφορές στις τιμές κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών πριν και μετά τις ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) έχει ήδη δεχτεί τις πρώτες καταγγελίες και διαμαρτυρίες, τις οποίες σταχυολογεί.

Σύμφωνα με αυτές, επιχείρηση αύξησε την τιμή του κλιματιστικού κατά 150 ευρώ, ενώ άλλο κατάστημα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη «άλλαξε» την τιμή ψυγείου, ανεβάζοντας το κόστος του από τα 850 στα 1.160 ευρώ.

O πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης είπε ότι «κάποιες επιχειρήσεις ανέβασαν ευκαιριακά την τιμή προϊόντων τους – αυτά που συμπεριλαμβάνονται στα επιδοτούμενα- άρα ο καταναλωτής δεν κερδίζει τίποτα. Και όλα αυτά στον… βωμό του επιχειρηματικού κέρδους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν φρόντισαν τα αρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες να «σφραγίσουν» τις τιμές. Να στείλουν δηλ. κρατικούς υπαλλήλους να καταγράψουν τις τιμές ή να το κάνουν μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας, πριν προχωρήσουν στις εξαγγελίες για την επιδότηση. Έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν στάνταρ τιμές και όχι να γίνεται από ορισμένους εκμετάλλευση των καταναλωτών. Γιατί αν κάποιος δικαιούται να λάβει επιδότηση 30%, με την άνοδο της τιμής, δεν έχει κανένα όφελος».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ πρόσθεσε ότι «με επιστολή μας είχαμε ζητήσει να επιδοτηθούν και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλε καθοριστικά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα υπήρχε όφελος στην εγχώρια βιοτεχνία και βιομηχανία θερμοσιφώνων. Τώρα επί της ουσίας επιδοτούμε τις εισαγωγές και όχι την εγχώρια αγορά».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications