Πάρκινγκ: Μεγάλα είναι τα πρόστιμα για όσους χρησιμοποιούν καφάσια και καρέκλες προκειμένου να πιάσουν θέσεις για πάρκινγκ.

Τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν στο θέμα του πάρκινγκ άμα μάθουν όλοι τι προβλέπεται σε περίπτωση κράτησης θέσης με παράνομο τρόπο.

Ειδικότερα, η ανεύρεση πάρκινγκ στην Αττική όπως επίσης και σε άλλες μεγαλουπόλεις ανά την Επικράτεια έχει γίνει κυριολεκτικά βραχνάς για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών.

Ωστόσο όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς σε πάρα πολλούς δρόμους κάποιοι «πονηροί» έχουν τοποθετήσει καρέκλες, καφάσια, τσιμεντόλιθους ή άλλες πραγματικά ευρηματικά δημιουργήματα ώστε να μην μπορεί κανείς πέραν εκείνων να παρκάρει το αυτοκίνητό του.

Πάρκινγκ: Τι ισχύει – Πόσο θα είναι τα πρόστιμα
Κάποιοι άλλοι έχουν προχωρήσει παραπάνω και όταν ξεπαρκάρουν το αυτοκίνητό τους από το δρόμο αμέσως καταλαμβάνουν την θέση παρκαρίσματος με κάποιο δίκυκλο που το σταθμεύουν παράλληλα με τον δρόμο ώστε να πιάσουν όσον το δυνατόν περισσότερο διαθέσιμο χώρο για να μπορέσουν να παρκάρουν το όχημά τους όταν επιστρέψουν.

Όπως και να έχει το θέμα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμο 400 ευρώ για όσους καταλαμβάνουν με διάφορους τρόπους τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ και η Τροχαία είναι υποχρεωμένη να μεταβεί στο χώρο όπου την καλούν και να επιβάλλει το πρόστιμο.

Πάντως πέραν των παραπάνω περιπτώσεων υπάρχουν και κάποιοι περισσότερο προχωρημένοι οι οποίοι έχουν κατασκευάσει πάρκινγκ αυτοκινήτων στις αυλές τους τα οποία όμως στερούνται νόμιμης άδειας και βέβαια είναι παράνομα αλλά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα νόμιμα πάρκινγκ κατοικιών με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι οδηγοί να τα προσπερνούν χωρίς να κάνουν στάση.

Βέβαια αυτές οι παράνομες πρακτικές αποκαλύπτονται αν κάποιος οδηγός ζητήσει την άδεια του πάρκινγκ από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας! Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάτοχος του παράνομου πάρκινγκ μάλλον θα αλλάξει συμπεριφορά και από εριστικός θα γίνει ήπιος καθώς αν καλεστεί η Τροχαία αλλά και η Πολεοδομία τότε το πρόστιμο για τον παραβάτη ιδιοκτήτη της κατοικίας θα είναι πολύ βαρύ.

Τι προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Το άρθρο 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πως η κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου που περιλαμβάνει:
Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψή τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψή τμήματος οδού πρέπει αυτά να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.

Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.»

Στα ύψη οι θέσεις πάρκινγκ επί πληρωμή
Έκρηξη μέσα στην πανδημία εμφανίζουν οι αγοραπωλησίες θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, και ειδικά όσοι κατοικούν σε παλιές πολυκατοικίες που δεν διαθέτουν πιλοτή ή υπόγεια πάρκινγκ, στρέφονται στην απόκτηση μιας θέσης πάρκινγκ, προκειμένου να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά για να σταθμεύσουν το όχημά τους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε αναγκάζονται να κάνουν «βόλτες» τα τετράγωνα ακόμη και 30 με 40 λεπτά για να βρουν μια θέση στάθμευσης κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που συνέλεξε το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates, στο πρώτο δίμηνο του 2021 οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης αυξήθηκαν κατά 125% σε σχέση με το 2020, καταλαμβάνοντας το 4,66% του συνόλου των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο δίμηνο του 2019, οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης αποτελούσαν το 1,34% του συνόλου των μεταβιβάσεων και στο σύνολο του 2020 το 2,03%.

Πόσο είναι οι τιμές στις θέσεις πάρκινγκ
Η στροφή στην αγορά φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με το κόστος μίσθωσης μιας θέσης πάρκινγκ. Υπολογίζεται πως στις καλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας η ενοικίαση παρκινγκ 24ωρης εξυπηρέτησης μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 180 ευρώ με 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον φυσικά βρεθεί κενή θέση μόνιμης διάρκειας.

Και αυτό γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις στοχεύουν στη στάθμευση με την ώρα και διαθέτουν για μόνιμη στάθμευση περιορισμένο αριθμό θέσεων. Με βάση στοιχεία από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων, η τιμή ενοικίασης ανά μήνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος κυμαίνεται στα 70 ευρώ (για χώρο 11 τ.μ.), στην Κυψέλη ανέρχεται στα 95 ευρώ (για χώρο 15 τ.μ.), στους Αμπελοκήπους διαμορφώνεται στα 100 ευρώ (για χώρο 25 τ.μ.) και στο Παγκράτι φθάνει τα 140 ευρώ (για χώρο 19 τ.μ.).

Ανάλογη «ποικιλία» εμφανίζουν και οι τιμές πώλησης. Χαρακτηριστικά στον Νέο Κόσμο για μία κλειστή θέση στάθμευσης, ο υποψήφιος αγοραστής καλείται να πληρώσει 16.000 ευρώ (για χώρο 10 τ.μ.), στα Ανω Πατήσια 30.000 ευρώ (για χώρο 31 τ.μ.), στα Πετράλωνα 25.000 ευρώ (για χώρο 22 τ.μ.), στο Κολωνάκι 45.000 ευρώ (για χώρο 13 τ.μ.) και στον Λυκαβηττό 60.000 ευρώ (για χώρο 20 τ.μ.).

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications