Ο θρύλος του Κροάτη Jure Grando: η παλαιότερη τεκμηριωμένη περίπτωση βαμπίρ στην Ευρώπη

Στον σημερινό κόσμο, οι βρικόλακες συνδέονται συνήθως με τη ρουμανική περιοχή της Τρανσυλβανίας χάρη στο γοτθικό μυθιστόρημα τρόμου Dracula του Bram Stoker. Ωστόσο, υπάρχουν και ιστορίες για βρικόλακες σε άλλους πολιτισμούς, και ένας από αυτούς προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα από την Κροατία. Από αυτό το βαλκανικό έθνος μας έρχεται η ιστορία του Jure Grando, που θεωρείται η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση βαμπιρισμού σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα χρονικά, ο Jure Grando έζησε στο μικρό χωριό Kringa της Ίστριας τον 17ο αιώνα. Πολύ λίγα φαίνεται να είναι γνωστά για τη ζωή του πριν από το θάνατό του , μπορεί να ήταν απλώς ένας απλός αγρότης . Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ήταν ένας δυσάρεστος χαρακτήρας.

Το 1656 ο Grando πέθανε και λέγεται ότι θάφτηκε στο τοπικό νεκροταφείο από τον ιερέα του χωριού, τον πατέρα Giorgio. Λίγο μετά την ταφή του Grando, ωστόσο, οι άνθρωποι στην περιοχή ανέφεραν ότι είδαν τον νεκρό να περιφέρεται στο χωριό, ακόμη και να χτυπά τις πόρτες ορισμένων σπιτιών.

Σύμφωνα με τον Καρνιολανό φυσικό ιστορικό Johann Weichard von Valvasor, οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές της χερσονήσου της Ίστριας πίστευαν σε έναν τύπο βαμπίρ γνωστό ως «strigon». Πιστεύεται ότι ήταν μάγισσες που είχαν τραφεί με αίμα παιδιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν πέθαναν, έγιναν «strigon» και τριγυρνούσαν στα χωριά μετά τα μεσάνυχτα.

Λέγεται επίσης για το « strigon» ότι είχε τη συνήθεια να χτυπά τις πόρτες των σπιτιών και ότι λίγες μέρες αργότερα ένας από τους κατοίκους του πέθανε χωρίς θεραπεία. Φαίνεται ότι η περιγραφή ταιριάζει στην ιστορία του Jure Grando ή ίσως βασίζεται σε αυτήν.

Ο ιστορικός Valvasor συνεχίζει δηλώνοντας ότι εάν κάποιο άτομο πέθαινε κατά την περίοδο κατά την οποία εθεάθη το «strigon», ειναι γιατί είχε έρθει σε επαφή το νεκρό πλάσμα. Ο Valvasor γράφει επίσης ότι οι άντρες της εποχής πίστευαν ότι το «strigon» είχε τη συνήθεια να μπαίνει ήσυχα στα υπνοδωμάτια για να ξαπλώνει στο κρεβάτι με τις γυναίκες τους. Σύμφωνα με τον ιστορικό, οι αγρότες πίστευαν επίσης ότι το «strigon» είχε προτίμηση στις χήρες, ιδιαίτερα στις νεότερες και πιο όμορφες.

Αυτή ηταν η πίστη και τα διεστραμμένα χόμπι του «strigon» που ενέπνευσε φόβο στους χωρικούς, αναγκάζοντάς τους να τον αναζητήσουν για να τον σκοτώσουν. Στην περίπτωση του Jure Grando, λέγεται ότι ο «πρώτος βρικόλακας» τρομοκρατούσε τον πληθυσμό για δεκαέξι χρόνια πριν οι άνθρωποι της περιοχής λάβουν μέτρα εναντίον του. Το 1672, ο δήμαρχος του χωριού Miho Radetić στρατολόγησε μια ομάδα γενναίων νεαρών ανδρών για να κυνηγήσουν τον Grando και να τερματίσουν τη βασιλεία του τρόμου.

Αποτελούμενο από εννέα άνδρες, πήγε στο νεκροταφείο του χωριού, όπου άνοιξαν τον τάφο του Grando. Λέγεται ότι αυτοί οι άνδρες είδαν τότε το πτώμα του άθικτο, γεγονός που θεωρείται ξεκάθαρο σημάδι βαμπιρισμού. Σε μια από τις εκδοχές αυτής της ιστορίας, οι εννέα άντρες φεύγουν τρομαγμένοι, αν και τελικά μαζεύουν το θάρρος τους και, με επικεφαλής τον δήμαρχο, επιστρέφουν στον τάφο του .

Στη συνέχεια, οι εννέα, με πρωτοβουλία του ιερέα, που ήταν μέλος της ομάδας, προσπαθούν να απαλλαγούν από το βαμπίρ επικαλούμενοι το όνομα του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν φαίνεται να βοηθάει πολύ.

Στη συνέχεια η ομάδα προσπαθεί να βάλει έναν ξύλινο πάσσαλο στην κοιλιά του βαμπίρ. Ούτε αυτό λειτούργησε, καθώς δεν μπορούσε να περάσει από τη σάρκα των νεκρών. Τέλος, ένας από τους άνδρες, ονόματι Stephen Milašić σύμφωνα με μια εκδοχή, αποκεφαλίζει τον Grando με ένα τσεκούρι. Λέγεται ότι εκείνη τη στιγμή ο βρικόλακας φώναξε και αίμα ανάβλυσε από το λαιμό του. Στη συνέχεια, οι εννέα άντρες κάλυψαν ξανά τον τάφο με χώμα, και αυτό ήταν το τέλος του Jure Grando.

Κατά κάποιο τρόπο, ο Κροάτης βρικόλακας Jure Grando δεν έχει πεθάνει ακόμα. Το 2006 αναφέρθηκε ότι οι κάτοικοι της Kringa έκαναν προσπάθειες να αναστήσουν τον θρύλο του Jure Grando. Για τους ανθρώπους που κατοικούν σήμερα στην πόλη,είδαν τον μύθο ως πηγή εισοδήματος, καθώς ελπίζουν ότι η ιστορία του θα προσελκύσει τουρίστες στην πόλη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications