Η αμερικανική διαστημική δύναμη επιβεβαιώνει ότι ένα εξωγήινο αντικείμενο συνετρίβη στον Ειρηνικό

Το 2017, εμφανίστηκε το Oumuamua το οποίο, εκείνη την εποχή, είχε περιγραφεί ως το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που ανιχνεύτηκε περνώντας από το Ηλιακό μας Σύστημα. Από τότε, έχουν γίνει κάθε είδους συζητήσεις για την πραγματική του προέλευση: ένας κομήτης, ένας αστεροειδής, ένα διαστημόπλοιο ή κάτι άλλο.

Το 2019, ο ερασιτέχνης αστρονόμος και κατασκευαστής τηλεσκοπίων της Κριμαίας Gennadiy Borisov ανακάλυψε τον 2I/Borisov, τον κομήτη και το δεύτερο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που επισκέφτηκε το Ηλιακό Σύστημα. Ή έτσι νόμιζε.

Σύμφωνα με ένα μυστικό κυβερνητικό έγγραφο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όχι μόνο επισκέφτηκε το Ηλιακό μας Σύστημα ένα διαστρικό αντικείμενο το 2014, αλλά συνετρίβη στη Γη, σκορπίζοντας τα συντρίμματά του στον Ειρηνικό. Γιατί αυτές οι πληροφορίες ήταν κρυμμένες μέχρι τώρα;

Mυστηριώδες εξωγήινο αντικείμενο
Αυτό το εκπληκτικό περιστατικό αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα από το ψηφιακό περιοδικό Vice , το οποίο πήρε συνέντευξη από τον Amir Siraj, φοιτητή αστροφυσικής και διευθυντή του Interstellar Object Studies στο Galileo Project του Χάρβαρντ, όπου εργάζεται και συνέγραψε ένα άρθρο με τον Avi Loeb.

Ο Siraj και ο Loeb έγραψαν μια εργασία, "Ανακάλυψη ενός μετεωρίτη διαστρικής προέλευσης". Προφανώς, εξέτασαν τη βάση δεδομένων του Κέντρου Μελετών Κοντά στη Γη Αντικειμένων της NASA (CNEOS) με διαστημικά πετρώματα και συγκρούσεις μετεωριτών για ανωμαλίες και βρήκαν μια μεγάλη βολίδα που εξερράγη κοντά στο νησί Manus στη βόρεια Παπούα Νέα Γουινέα στις 8 Ιανουαρίου 2014.

Με ταχύτητα άνω των 200.000 χιλιομέτρων την ώρα, οι Siraj και Loeb τον αναγνώρισαν ως έναν μικροσκοπικό διαστημικό βράχο με διάμετρο μόλις 0,45 μέτρα με πιθανή προέλευση απο το βαθύ εσωτερικό ενός πλανητικού συστήματος ή ένα αστέρι στον μέγεθος της Γης.

«Ξέρουμε πού βρίσκεται», είπε ο Siraj. «Ένα πράγμα που πρόκειται να ελέγξω, και μιλάω ήδη με ανθρώπους, είναι αν είναι δυνατόν να κοιτάξουμε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας και να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε θραύσματα».

Γιατί δεν είπαν τίποτα μέχρι τώρα;
Σύμφωνα με τον Siraj, ορισμένοι από τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται από το CNEOS χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την ανίχνευση πυρηνικών εκρήξεων. Χωρίς βασικά δεδομένα για το περιθώριο σφάλματος της ταχύτητας της βολίδας, ο Siraj και ο Loeb δεν μπόρεσαν να περάσουν την αξιολόγηση από ομοτίμους και να δημοσιεύσουν τώρα την εργασία τους. Αυτό άλλαξε πρόσφατα όταν το αίτημα για δεδομένα έφτασε στον Τζόελ Μόζερ, επικεφαλής επιστήμονα για τη Διοίκηση Διαστημικών Επιχειρήσεων στο τμήμα υπηρεσιών Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ (USSC).

Το πιο εκπληκτικό από όλα, ωστόσο, ήταν ότι ο Siraj και ο Loeb έμαθαν ότι η άδεια είχε χορηγηθεί από ένα tweet που δημοσιεύτηκε από τη Διαστημική Δύναμη, το οποίο δείχνει ένα σημείωμα με ημερομηνία 1 Μαρτίου και υπογεγραμμένο από τον υποστράτηγο John E. Shaw, αναπληρωτή διοικητή του USSC .

«Είχα τη χαρά να υπογράψω ένα μνημόνιο με τον επικεφαλής επιστήμονα του @ussfspoc, Δρ. Μόζερ για να επιβεβαιώσω ότι ένα διαστρικό αντικείμενο που είχε εντοπιστεί προηγουμένως ήταν όντως διαστρικό αντικείμενο, μια επιβεβαίωση που βοήθησε την αστρονομική κοινότητα γενικότερα», λέει .

Μόλις ο Siraj έμαθε για το tweet, αυτός και ο Loeb συνέχισαν την προσπάθειά τους να δημοσιεύσουν το έγγραφο, ώστε άλλοι ερευνητές να μπορούν να αναζητήσουν περισσότερα διαστρικά αντικείμενα. Ο Siraj θα ζητήσει επίσης από τους αστρονόμους να κατασκευάσουν ένα δημόσιο δίκτυο αισθητήρων μετεωριτών ανεξάρτητο από το Υπουργείο Άμυνας για την εξάλειψη των καθυστερήσεων στην έρευνά τους. Την ίδια στιγμή, ο Siraj οργανώνει μια αποστολή στην Παπούα Νέα Γουινέα για να αναζητήσει κομμάτια από το μυστηριώδες διαστρικό αντικείμενο.

«Θα ήταν πολύ φιλόδοξο, αλλά θα το αναλύσουμε σε βάθος γιατί η πιθανότητα να αποκτήσουμε το πρώτο κομμάτι διαστρικού υλικού είναι αρκετά συναρπαστική για να το επαληθεύσουμε πολύ διεξοδικά και να μιλήσουμε με όλους τους παγκόσμιους ειδικούς στις ωκεάνιες αποστολές για την ανάκτηση μετεωριτών». είπε ο Siraj..

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να ψάχνετε για μια βελόνα σε άχυρα, ωστόσο ο Siraj ισχυρίζεται ότι ξέρει πού βρίσκεται. Τώρα ας ελπίσουμε ότι η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ δεν θα το σταματήσει, ίσως για να εμποδίσει τους αστρονόμους να βρουν τα υπολείμματα ενός διαστημικού σκάφους εξωγήινης προέλευσης (!)

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications