«Καμπανάκι» Β.Πούτιν σε «μη φιλικές χώρες»: «Καθυστερείτε τις πληρωμές μας – Δεν εγγυόμαστε τίποτα»

«Καμπανάκι» έκρουσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν προς τις «μη φιλικές χώρες» που έχουν καθυστερήσει πληρωμές που αφορούν την ενέργεια, στην τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι η 20η Απριλίου είναι καταληκτική ημερομηνία για τις πληρωμές σε ρούβλια προς αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις οικονομικές προεκτάσεις σε περίπτωση του κλεισίματος της στρόφιγγας από ρωσικής πλευράς, ειδικά μετά την ομολογία χωρών ότι δεν γίνεται να αντέξουν οικονομικά αν διακοπή το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ακόμα ότι οι τράπεζες σε «μη φιλικές χώρες» καθυστερούν τις πληρωμές για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. «Υπάρχουν αποτυχίες στην πληρωμή των εξαγωγικών παραδόσεων των ρωσικών ενεργειακών πόρων. Τράπεζες από μη φιλικές χώρες καθυστερούν τη μεταφορά των πληρωμών. Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη τεθεί η υποχρέωση να μεταφερθούν οι πληρωμές για τους ενεργειακούς πόρους σε εθνικά νομίσματα, να απομακρυνθούμε σταδιακά από το δολάριο και το ευρώ». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είπε νωρίτερα πως στην επαφή του με τον Πούτιν, έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι πληρωμές για το αέριο μπορούν, ακόμα, να γίνονται σε ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται στενότερους δεσμούς με «προβλέψιμους εταίρους».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αποσταθεροποιεί την αγορά ενέργεια, με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ρωσία θα ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

«Οι χώρες της Ε.Ε. μιλούν για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, αύξηση των τιμών και αποσταθεροποίηση της αγοράς», είπε ο κ. Πούτιν.

«Μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Είναι δυνατόν να υπάρξει, αλλά τώρα απουσιάζει, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό: απλά δεν υπάρχουν ελεύθεροι όγκοι στην παγκόσμια αγορά και οι προμήθειες από άλλες χώρες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μπορούν να σταλούν στην Ευρώπη, θα κοστίσουν στους καταναλωτές πολλές φορές περισσότερο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία χρειάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή υποδομών για εξαγωγές ενέργειας στην Ανατολή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications