Πούτιν σε Δύση:Εμείς δεν θέλουμε να τραβήξουμε το σχοινί - Μην το κάνετε εσείς γιατί θα πυροβολήσετε τα πόδια σας»

Η χθεσινή απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ προκάλεσε την αναμενόμενη αντίδραση στην Ουκρανία, στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και γενικότερα στη Δύση, παρόλα αυτά δύσκολα θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις πρώτες του δηλώσεις έστειλε το μήνυμα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να «τραβήξει το σχοινί» και τους ζήτησε να μην το κάνουν ούτε οι ίδιοι, γιατί θα... αυτοκαταστραφούν, αφού η ΕΕ εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.

«Η ενεργειακή μετάβαση στον κόσμο δεν πρέπει να συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς. Η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τις αδιάλειπτες προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μέσο προώθησης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων παραγόντων και, επιπλέον, δεν συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς» τονίζει ο χαιρετισμός.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τις αδιάλειπτες προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, στις παγκόσμιες αγορές. Όπως σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου ως ενός από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τύπους καυσίμων γίνεται πολύ δημοφιλής κατά την περίοδο του ενεργειακού εκσυγχρονισμού.

«Η Ρωσία, από την πλευρά της, σκοπεύει να συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες αυτής της πρώτης ύλης, συμπεριλαμβανομένου του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), στις παγκόσμιες αγορές, να βελτιώσει τις σχετικές υποδομές και να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου», διαβεβαίωσε ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα αρκετές είναι οι χώρες που έχουν υποστηρίξει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί για το Παρίσι και την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστούν οι κυρώσεις για την κίνηση της Μόσχας.

Παρόλα όπως όλα δείχνουν η Δύση δεν θα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. Στην Ελλάδα υπάρχει η εκτίμηση, την οποία μετέφερε ο Κ.Σκρέκας στο ΚΥΣΕΑ ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και άρα πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό δείχνει η Ευρώπη εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία.

Η Μόσχα λοιπόν θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη και φυσικά κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς ήδη έχουν αυξηθεί ραγδαία οι τιμές του φυσικού αερίου και εάν υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία, τότε οι αυξήσεις θα είναι ακόμη πιο τρομακτικές.

Ως προς τις κυρώσεις, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε πρόσωπα και οντότητες των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως άλλωστε έκαναν αργά χθες το βράδυ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση, άλλωστε, του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε όλο το φάσμα του Ντονμπάς, παρά σε περιοχές που ήλεγχε de facto η Ρωσία, αποτρέπει αυτή την ώρα τις «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις που διεμήνυαν οι Αμερικανοί και θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια ακόμα και την αποβολή της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Δύση στη Ρωσία θα είναι... «χάδι», γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς αφού εξαρτάται απόλυτα από το φυσικό αέριο, αλλά και γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρισκάρει έναν πόλεμο τέτοιο βεληνεκούς.

Ήδη ο Τ.Μπάιντεν έδειξε το δρόμο, καθώς οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία ήταν... τουλάχιστον αστείες:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε σήμερα (21/02) εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει σε Αμερικανούς ιδιώτες και οντότητες να πραγματοποιούν νέες επενδύσεις, να συναλλάσσονται ή να χρηματοδοτούν την αποκαλούμενη περιοχή των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Το εκτελεστικό διάταγμα δίνει, επίσης, την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε ατόμου που δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης Μπαίντεν.

Για «περιορισμένες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των LPR και DPR κάνει λόγο και το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ενδέχεται επίσης να συναντηθούν για να συζητήσουν μια κοινή απόφαση, αλλά μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Σύμφωνα με πηγή του, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υπέρ των περιορισμένων κυρώσεων, ενώ άλλα είναι υπέρ της εφαρμογής ενός πλήρους πακέτου μέτρων .

Ηρεμία στην Ουκρανία

Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στο Ντονμπάς για να επιβάλουν την ειρήνη και έτσι μετά από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες υπήρχε μια ένταση στο σημείο τις τελευταίες ώρες υπάρχει αποκλιμάκωση.

Άλλωστε και η Μόσχα τόνισε, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, ότι ο λόγος που αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι επειδή η κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς, από την Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεκρούς.

«Καταλήξαμε στα πρόθυρα της επανέναρξης των εχθροπραξιών μεγάλης κλίμακας που απειλούσαν με απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών» είπε ο Ρουντένκο.

Ετοιμάζονται να φυγαδεύσουν τον Β.Ζελένσκι

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να φυγαδεύσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το defencenet.ru .

Ο Ουκρανός πρόεδρος λίγες ώρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα έκανε νέες δηλώσεις ζητώντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων το «πλήρες πάγωμα» του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το Κίεβο εξετάζει την πιθανότητα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications