Τέλος ο κορωνοϊός στην Βρετανία: «Θα κυκλοφορείτε ελεύθερα ακόμη και εάν έχετε τον ιό!»

Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, η Βρετανία βάζει και επίσημα τέλος στον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, έχει σκοπό να παρουσιάσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση της καραντίνας των ανθρώπων που προσβάλλονται από κορωνοϊό.

Η Βρετανία θα γίνει, αν προχωρήσει, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να πηγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστήματα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πηγαίνουν στις εργασίες τους. Απόφαση που αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας τονίζουν πως ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον ανέφερε ότι ο ιός «δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε χωρίς περιορισμό των ελευθεριών μας».

Τέλος και τα δωρεάν τεστ

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών αναμένεται να ανακοινώσει επίσης λεπτομέρειες για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει μελλοντικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού μέσω της επιδημιολογικής επιτήρησης, εν μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο πως η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να τερματίσει τα δωρεάν τεστ και να ελαττώσει τις μελέτες για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τίθενται σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες εάν το συστήσουν υγειονομικοί, και τους συστήνεται επίσης να απομονώνονται ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει τέτοια εντολή σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα, ή αμέσως μόλις λάβουν θετικό αποτέλεσμα σε τεστ.

Η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας και η αντικατάστασή της με μια απλές συστάσεις η τήρηση των οποίων θα γίνεται σε εθελοντική βάση θα σημάνει πως η πανδημία θα αντιμετωπίζεται πλέον στη Βρετανία όπως οι περισσότερες άλλες μολυσματικές νόσοι.

Στην Βρετανία έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις το 85% και περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν κάνει και την τρίτη δόση -κυρίως οι ηλικιωμένοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βρετανία –έχουν υποκύψει 160.000 άνθρωποι μέσα σε 28 ημέρες αφότου διαγνώστηκε ότι μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, είναι κατά 6% υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας προκαλούν ολοένα εντεινόμενη δυσφορία σε αρκετά μέλη των Τόρις, που τα θεωρούν δυσανάλογα, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού.

«Οι φαρμακευτικές επεμβάσεις, πρωτίστως το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα συνεχίσουν να είναι η πρώτη γραμμή της άμυνα μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η ενημέρωση για τις συστάσεις ως προς τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχιστεί, όπως συμβαίνει με όλες τις μολυσματικές ασθένειες, για παράδειγμα τη γρίπη».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications