Θεοδωρίδου: «Είμαστε απογοητευμένοι από το επίπεδο ανοσίας της 3ης δόσης»!

Ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος από τα πλέον αρμόδια χείλη καθώς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραδέχθηκε την ανικανότητα των mRNA σκευασμάτων να χτίσουν το πολυδιαφημισμένο τείχος ανοσίας.

Έτσι όπως σε όλη την Ευρώπη αναπόφευκτα και στην χώρα μας έφτασε ο σκεπτικισμός για την τρίτη και την τέταρτη και όλες τις άλλες δόσεις που δυνητικά θα επιθυμούσαν οι φαρμακευτικές.

Τόσο στην τρίτη, όσο και στην τέταρτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού» εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως προέταξε η κ. Θεοδωρίδου, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό».

Η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή «Omicron 2» ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Οmicron» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η μεταδοτικότητα της είναι είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη ανέφερε σε σχετική ερώτηση. Σημείωσε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Για το σύνδρομο long covid η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην χώρα μας από την Covid είπε ότι «πληρώνουμε ακόμη την επικράτηση της Δέλτα αλλά και τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Θεμιστοκλεόυς από την πλευρά του ανέφερε ότι ξεπεράσαμε πλέον τους 19,4 εκατ εμβολιασμούς και ότι 7,33 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σημείωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ' οίκον έχουν γίνει 110.000 αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications