«Τρελός χορός» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με απ’ευθείας αναθέσεις αγορών τεστ COVID-19

Υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά πίσω από την ιστορία της απευθείας ανάθεσης από την κυβέρνηση της προμήθειας του Ελληνικού Δημοσίου με εκατομμύρια test, self test αλλά και PCR. Όπως γράφαμε και το Σάββατο τα ποσά που έχει χρεωθεί το Δημόσιο είναι τεράστια. Το βασικό ερώτημα είναι: Γιατί δεν έγινε κάποια ανακοίνωση για την αγορά από την κυβέρνηση των self tests που πλημμύρισαν εσχάτως τα φαρμακεία και τα σχολεία;

Ορθώς διανεμήθηκαν τα test αλλά σε ποια τιμή τα αγόρασε το Δημόσιο; Και γιατί προτίμησε το Ελληνικό Δημόσιο την εταιρία ή τις εταιρίες που τελικά προτίμησε; Επιπλέον, ποιος έκλεισε τη συμφωνία; Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, του οποίου το υπουργείο έχει τη σχετική ευθύνη; Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 το Δημόσιο προμηθεύτηκε 60.000.000 self tests(!).

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 280//2021 σύμβαση προμηθευτήκαμε 35.000.000 τεστ από την κινεζική εταιρία Xiamen Boson Biotech Co. Ltd. Επίσης, με την υπ’ αριθμόν 281/2021 σύμβαση προμηθευτήκαμε 5.000.000 τεστ από την ελληνική εταιρία PROGNOSIS BIOTECH Α.Ε. Και με την υπ’ αριθμόν 298/2021 σύμβαση προμηθευτήκαμε επιπλέον 20.000.000 self tests επίσης από τη Xiamen Boson Biotech Co. Ltd.

Οι συμβάσεις αυτές δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε πρόκειται να δοθούν, καθώς οι συμφωνίες κλείστηκαν όχι με διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με τη μέθοδο της «προσφυγής στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση». Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα.

Μια Ανεξάρτητη Αρχή τον Μάρτιο του 2020, η ΕΑΑΔΗΣΥ δημοσιεύει στη Δι@ύγεια διευκρινίσεις σε σχέση με τις συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, τις οποίες υπογράφει ο κ. Κατοπόδης. Σύμφωνα με αυτές, μπορεί να πραγματοποιούνται συμβάσεις κατ’ εξαίρεση χωρίς διαγωνισμό και δημοσίευση, εφόσον εμπίπτουν σε λόγους ανωτέρας βίας. Σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ. Κατοπόδης άφηνε πολύ ανοιχτό το πλαίσιο, λέγοντας πως αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού συνιστά ανωτέρα βία, επομένως τέτοιου είδους συμβάσεις είναι αποδεκτές.

Μετά, βεβαίως, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020, βγήκε η αναλυτική κατευθυντήρια οδηγία της ΕΑΑΔΗΣΥ για τις συμβάσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Covid. Σύμφωνα με αυτήν, το Ελληνικό Δημόσιο μπορούσε και με βάση τις Οδηγίες της Ε.Ε. να προχωρά σε συμβάσεις χωρίς δημοσίευση, «στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο». Ειδικά για τον κορωνοϊό οριζόταν στην Οδηγία ότι συμβάσεις αυτού του είδους μπορούν να συναφθούν για προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού ή για προμήθεια αναπνευστήρων ή φαρμάκων ή πραγματοποίηση απολυμάνσεων ύστερα από κρούσμα.

Βεβαίως τότε, που βρισκόμασταν στους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας διαγωνισμοί για αναπνευστήρες ή για αναλώσιμα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα τραβούσαν για καιρό και αυτό θα στοίχιζε σε ανθρώπινες ζωές. Ούτε φυσικά το κόστος είχε τόσο μεγάλη σημασία, προκειμένου και πάλι να σωθούν ζωές.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση θεωρητικά γνωρίζει τις ανάγκες και, άρα, μπορεί να τις οργανώνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ωφελείται το Δημόσιο όχι μόνο υγειονομικά, αλλά και οικονομικά. Γιατί λοιπόν, χρησιμοποιεί ακόμα αυτή την Οδηγία του 2020 για να παραγγέλνει υλικό για τον κορωνοϊό, όπως τα self tests, για τα οποία γνωρίζει ότι θα έχει αυξημένη ανάγκη από πέρυσι;

Είχε τον χρόνο να προκηρύξει διαγωνισμό. Γιατί δεν το έκανε; Και πόσο τελικά στοίχησαν τα test στο Ελληνικό Δημόσιο; Κανονικά τώρα που έχει πλημμυρίσει η αγορά με τεστ, θα πρέπει η τιμή να είναι πολυ κάτω από το 1,35 ευρώ ανά τεμάχιο, που είχαμε πληρώσει τον Απρίλιο. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τις συμβάσεις στη δημοσιότητα, για να μάθει ο ελληνικός λαός πόσα πληρώνει εν αγνοία του;

Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι διαγωνισμοί του Δημοσίου για τα PCR tests (μοριακά) περιέχουν τεχνικές προδιαγραφές που δεν είναι απαραίτητες, για να «φωτογραφίσουν» συγκεκριμένες εταιρίες. Έτσι, το Δημόσιο δεν επιλέγει, φυσικά, την προσφορά με την πιο συμφέρουσα τιμή, αλλά αυτήν που ταιριάζει στις… υποτιθέμενες αναγκαίες προδιαγραφές που έχουν τεθεί, ακόμη κι αν η τιμή είναι πιο υψηλή. Τελικά το συμπέρασμα είναι ότι πάνω στα αποκαΐδια της πανδημίας έχει στηθεί ένα τρελό πάρτι εκατομμυρίων πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications