Γαλιατσάτος: «Για πέντε χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας θα εμβολιαζόμαστε»

Μια όχι και τόσο αισιόδοξη έκβαση της πανδημίας επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγιώτης Γαλιατσάτος.

Αν και η εκτίμησή του είναι πως το νέο στέλεχος θα φύγει γρήγορα, τόνισε πως εκτός του ότι θα πάμε και σε πέμπτη δόση, ακόμα και πέντε χρόνια μετά την πανδημία (όποτε αυτή τελειώσει) θα πρέπει να εμβολιάζετε ο πληθυσμός.

Όπως είπε: «Σε μερικές πολιτείες που είχαν την όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαίνουν τα νούμερα, στην Ελλάδα οπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η Όμικρον ήρθε και πιστεύουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι όμικρον», είπε αρχικά.

«Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό», εξήγησε ο κ. Γαλιατσάτος.

Σημείωσε δε, πως αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό, φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα.

«Μετα την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πως να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορωνοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Πέμπτη δόση εμβολίου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins εκτίμησε πως άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. «Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσον αφορά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications