Βέλγιο: Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά του κλεισίματος θεάτρων και κινηματογράφων

Βροντερό «παρών» έδωσαν χιλιάδες άνθρωποι, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία, σε διαδήλωση που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των θεάτρων και των κινηματογράφων στο Βέλγιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η "εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον" (αχαχαχαχα).

«Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φορούσαν αποκριάτικες μάσκες.

Παρά το ψιλόβροχο, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για δύο ώρες στους δρόμους του Μον ντεζ Αρ, της ιστορικής συνοικίας των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία, με τη διαδήλωση να ολοκληρώνεται χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Οι επικεφαλής πολλών πολιτιστικών θεσμών των Βρυξελλών, όπως του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και της όπερας Λα Μονέ, κάλεσαν τους πολιτικούς να «αναθεωρήσουν» την απόφαση με βάση την οποία οι πολιτιστικές αίθουσες κλείνουν από σήμερα. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και ελήφθη «για προληπτικούς λόγους», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον.

«Για άλλη μια φορά, δημιουργούμε ανισότητες και εμποδίζουμε την πρόσβαση στον πολιτισμό», σχολίασε η Βιρζινί Κορντιέ, η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου La Vènerie, στο Βάτερμαλ-Μπουασφορ. Άλλοι επισήμαιναν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι «για την ψυχική υγεία» των πολιτών, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας.

«Προτιμώ να τραφώ με πολιτισμό παρά να πάω να παραφουσκώσω στο εστιατόριο. Το κλείσιμο αυτό είναι άδικο», σχολίασε μια καθηγήτρια γαλλικών μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications