Τούντας: «Θα χρειαστεί και τέταρτη δόση - Τρείς μήνες κρατάνε τα αντισώματα των εμβολίων»

«Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης.Είναι το πιο πιθανό σενάριο, ξεκίνησε η εφαρμογή του στο Ισραήλ, αλλά είναι κάτι που διερευνάται», τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας».

«Βλέπουμε ότι η ανοσία αυτή τη στιγμή με την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, ειδικά έναντι της Όμικρον. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια διάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους πέφτει σημαντικά μετά τους 3 μήνες», εξήγησε.

Εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν εμβόλια των οποίων η αποτελεσματικότητα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι δεν θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις μήνες, «αλλά είναι πιθανόν να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη».

Επανέλαβε τη θέση του υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, λέγοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για τους άνω των 50 ετών και για περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

«Ζητάμε από τους πελάτες στην εστίαση να πηγαίνουν εμβολιασμένοι, και δεν το ζητάμε από τους εργαζόμενους στην εστίαση», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και για τους υγειονομικούς, δηλαδή ένα καθεστώς αργίας χωρίς αμοιβή, διότι «δεν μπορούμε να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας». Πρόσθεσε, δε, ότι η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες κατηγορίες, βοήθησε σε σημαντικό βαθμό στο να αυξηθεί ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications