Κοτανίδου: «Δεν υπάρχει προσωπικό στις ΜΕΘ - Για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ θα ξέρουμε μετά την πανδημία»

Μια παραδοχή «βόμβα» που αδειάζει τον πρωθυπουργό και κατεδαφίζει το κυβερνητικό αφήγημα, έβγαλε η συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Ένωσης Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα η Αναστασία Κοτανίδου πρόεδρος της ΕΕΕΘ και διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» ομολόγησε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:

«Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανά πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10» και συνέχισε λέγοντας: «Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά στελέχωση των υπαρχόντων».

Πρόκειται για δημόσια παραδοχή - ομολογία των τεράστιων δυσαναπλήρωτων κενών που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία πολιτική των εκδικητικών αναστιολών εργασίας που εφάρμοσε η κυβέρνησης εις βάρος 7.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Αναφερόμενη στην συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει με τις καταγγελίες για VIP ΜΕΘ η κ. Κοτανίδου είπε:

«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5». «Στο νούμερο ένα», είπε, «είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».

Πάντως σχετικά με την θνησιμότητα στις ΜΕΘ είπε ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία ενώ συμπλήρωσε πως οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην χώρα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications