Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Αναπτύξαμε υπερηχητικά όπλα για προστασία - Ελπίζω να μην τα χρησιμοποιήσουμε»

Σε ομιλία του στο 13ο VTB Capital Investment Forum «RUSSIA CALLING!» ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία και ειδικότερα τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, είπε πως η Μόσχα αναγκάστηκε να αναπτύξει υπερηχητικά όπλα για να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια στην συνεχιζόμενη ΝΑΤΟϊκή επιθετικότητα.

«Το θέμα δεν είναι να στείλουμε στρατεύματα εκεί (στην Ουκρανία) και να πολεμήσουν. Το θέμα είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις: Να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη, βιώσιμη ανάπτυξη και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας όλων των συμμετεχόντων σε διεθνείς δραστηριότητες.

Τώρα, αν προσπαθήσουμε ειλικρινά γι' αυτό, τότε κανείς δεν θα αντιμετωπίσει απειλές» , αναφέρει ο Πούτιν σύμφωνα με το RIA Novosti. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έθεσε το θέμα της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, καθώς και τις ρωσικές εξελίξεις υπερηχητικών όπλων όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι τη δεκαετία του 1990, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών ήταν «σχεδόν ειδυλλιακές», που αντικατοπτρίζονται στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Ο Πούτιν τόνισε ότι η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων στη Ρωσία είναι μια αναγκαστική απάντηση σε τέτοιες ενέργειες.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο που συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αναπτύσσονται στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Και οι εκτοξευτές που βρίσκονται εκεί, Mk-41, μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με «Tomahawks» και συστήματα κρούσης.

Αυτό όμως δημιουργεί και απειλές για εμάς. Λοιπόν, αυτό είναι ένα προφανές γεγονός, ένα προφανές πράγμα. Με όλες μας τις παραινέσεις και τα αιτήματά μας να μην το κάνουν αυτό, τι συνέβη; Αυτό που βλέπουμε τώρα. Σε απάντηση, αναγκαστήκαμε, θέλω να το τονίσω αυτό, αναγκαστήκαμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε υπερηχητικά όπλα. Αυτή είναι η απάντησή μας », είπε.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι η ηγεσία του Κρεμλίνου ανησυχεί για στρατιωτικούς ελιγμούς κοντά στα ρωσικά σύνορα, δίνοντας έμφαση στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στη Μαύρη Θάλασσα , που διεξάγονται είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι τα αντιτορπιλικά της συμμαχίας μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα υψηλής ακρίβειας και αυτό αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας. «Εάν εμφανιστούν κάποιου είδους οπλικά συστήματα σοκ στο έδαφος της Ουκρανίας, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα είναι επτά έως δέκα λεπτά και σε περίπτωση τοποθέτησης υπερηχητικών όπλων πέντε λεπτά.

Και τι πρέπει να κάνουμε; Τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο σε σχέση με αυτούς που μας απειλούν έτσι. Φαντάζεσαι; Και μπορούμε να το κάνουμε τώρα», είπε ο Πούτιν. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία φέτος δοκίμασε νέους υπερηχητικούς πυραύλους στη θάλασσα, ο χρόνος πτήσης των οποίων «για όσους δίνουν εντολές» θα είναι περίπου πέντε λεπτά. «Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό. Ελπίζω ότι το αίσθημα κοινής λογικής και ευθύνης για τη χώρα μας και για την παγκόσμια κοινότητα θα συνεχίσει να επικρατεί», συνόψισε ο αρχηγός του κράτους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications