Σοκ: 500 ΜΕΘ λειτουργούν χωρίς άδεια - Μετέτρεψαν  ότι βρήκαν σε  ψευδό- Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Από τις 700 νέες ΜΕΘ οι 500 έγιναν χωρίς να τηρούνται οι εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν!

Η παράκαμψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έγινε με την ψήφιση του νόμου 4812/2021, που στο άρθρο 82 προβλέπει πως οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων λόγω έκτακτων συνθηκών γίνεται έπειτα από εισήγηση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) και με απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, επί της ουσίας η κυβέρνηση παρέκαμψε όλους τους ελέγχους του υπουργείου και άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία των αυτοσχέδιων ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Δημοκρατίας» από το υπουργείο Υγείας, οι μόνες ΜΕΘ που έχουν πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αυτές που προέρχονται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ανέρχονται σε 174 και η δωρεά της Βουλής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που αφορά 50 κλίνες ΜΕΘ.

Από τις 700 λοιπόν κλίνες ΜΕΘ που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έφτιαξε για το ΕΣΥ, μονάχα οι περίπου 220 είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι υπόλοιπες 500 κλίνες έχουν δημιουργηθεί στο πόδι, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζεται ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές και ασφαλείς, party κάνουν οι ιοί και τα βακτηρίδια αλλά να ξέρετε όποιος πεθάνει σε αυτές πέθανε από covid ! .

Και αν αυτό το θέμα φαντάζει γραφειοκρατική εμμονή μπροστά στην ανάγκη της επιτακτικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, τα δεδομένα και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και αυτό διότι από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εξέλθει μόλις 3.500 ασθενείς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Το δραματικό στοιχείο της τεράστιας θνητότητας σε συνδυασμό με την αποκάλυψη πως οι ΜΕΘ αυτές δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας μπήκε μπροστά από την ανάγκη για πολιτική ειλικρίνεια και σωστή νοσηλεία των ασθενών.

Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία των ΜΕΘ
Η διαδικασία έγκρισης και δημιουργίας μιας νέας κλίνης ΜΕΘ είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χρήματα και προσωπικό. «Για να πεις πως έχω μια λειτουργική κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται να κάνεις παρεμβάσεις στον χώρο, να τις εξοπλίσεις με τα σωστά μηχανήματα, αλλά κυρίως να έχεις το απαραίτητο προσωπικό» είπε άνθρωπος που γνωρίζει τις απαραίτητες προδιαγραφές, παραθέτοντας τις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληρούν οι ΜΕΘ.

«Για να δημιουργήσεις μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικής 10 κλινών χρειάζεται να έχεις ειδική κλίνη ασθενούς, κονσόλα άνωθεν κλίνης ασθενούς με παροχές δικτύων, κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, παρακλίνεια μόνιτορ, αναπνευστήρες όγκου/πίεσης, αντλίες έγχυσης υγρών/φαρμάκων, αναλυτή αερίων αίματος και ηλεκτρολυτών, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφο, συσκευές υπο/υπερθερμίας, νεφελοποιητές, οσμώμετρα, οξύμετρα, αλλά και άλλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Το σημαντικότερο όμως είναι το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται. «Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι ΜΕΘ χρειάζονται ένας διευθυντής εντατικολόγος – πνευμονολόγος, 10 επιμελητές εντατικολόγοι – πνευμονολόγοι, ειδικευόμενοι γιατροί και περίπου 20 νοσηλευτές για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως στους χώρους της ΜΕΘ απαιτείται ασηψία, όπως στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι ο θάλαμος νοσηλείας πρέπει να έχει ειδικά φίλτρα (ΧΕΠΑ) για την ανακύκλωση του αέρα, καθώς επίσης αντιολισθητικό /ηλεκτροστατικό δάπεδο. Ενας οποιοσδήποτε χώρος δηλαδή δεν είναι κατάλληλος για θάλαμο νοσηλείας ΜΕΘ.

Τα στόματα άνοιξαν…
Δυστυχώς, αυτό που έχει συντελεστεί με τις ΜΕΘ στην Ελλάδα μοιάζει με έγκλημα εκ προμελέτης. Η κυβέρνηση ήξερε πως το ΕΣΥ δεν ήταν έτοιμο για να διαχειριστεί τη πανδημία. Όμως, αρνούμενη να το ενισχύσει και για να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα είχε η εικόνα ασθενών που χρειάζονταν διασωλήνωση να πεθαίνουν σε απλούς θαλάμους νοσοκομείων, βιάστηκε να βαφτίσει απλές κλίνες ΜΕΘ, ώστε να δείξει στο ευρύ κοινό πως έχει κάνει τα απαιτούμενα και να ρίξει το μπαλάκι στους μαχητές του ΕΣΥ.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και, όταν μιλάμε για ένα ψέμα που έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, τότε η αλήθεια σίγουρα κάποια ημέρα θα ερχόταν στο φως. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο μέχρι και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος να παραδέχεται πως οι ΜΕΘ που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως δημιούργησε δεν στελεχώθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος να θέτει θέμα υψηλής θνητότητας στη χώρα.

Οφείλουν εξηγήσεις
Ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Υγείας καλούνται να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία και να δώσουν στο φως της δημοσιότητας τις τεχνικές προδιαγραφές πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία των ΜΕΘ αυτών. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας οφείλει να ανακοινώσει πόσοι υγειονομικοί προσελήφθησαν ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές.
Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω και με δεδομένο πως η χώρα θρηνεί σε καθημερινή βάση πάνω από 80 ανθρώπους, ζητούμενο δεν είναι πλέον να ανακοινωθούν οι θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ, αλλά και οι θάνατοι που προήλθαν εντός αυτών των επικίνδυνων και ακατάλληλων ΜΕΘ που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications