Και εγκεφαλικά προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca - Τί περιμένει τους Έλληνες που έκαναν 1,8 εκατ. δόσεις του;

Το εμβόλιο της AstraZeneca με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες (συνολικά 1,8 εκατ. δόσεις έγιναν σε Έλληνες μέχρι να απαγορευθεί ως επικίνδυνο μέχρι τότε ηταν ασφαλές και fake news τα πάντα όλα ) ανακοίνωσε την πρόκληση νέας παρενέργειας στους εμβολιασμένους: Σύμφωνα με τον ΕΟΦ προκαλεί θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST).

Τί περιμένει άραγε τους Έλληνες που έκαναν 1,8 εκατ. δόσεις του;

Η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST, θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο) χωρίς θρομβοπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα) έχει παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό με Vaxzevria.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

Η PRAC ολοκλήρωσε την αξιολόγησή της για περιπτώσεις που ανέφεραν CVST (θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο) χωρίς θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια αίματος) μετά τον εμβολιασμό με Vaxzevria. Το σύνδρομο θρόμβωσης (σχηματισμός θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία) με συνοδό θρομβοπενία, (TTS), είναι ήδη μια γνωστή πολύ σπάνια παρενέργεια του Vaxzevria.

Το CVST είναι ένας σπάνιος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου που συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος στους φλεβικούς κόλπους του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την αποστράγγιση του αίματος από τον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, τα κύτταρα του αίματος μπορεί να σπάσουν και να διαρρεύσει αίμα στους ιστούς του εγκεφάλου, προκαλώντας αιμορραγία.

Η PRAC αξιολόγησε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και συνέστησε την επικαιροποίηση των εγκεκριμένων πληροφοριών του προϊόντος ώστε να συμπεριληφθεί το CVST ως ανεπιθύμητη ενέργεια του Vaxzevria.

Συνολικά, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, έχουν αναφερθεί παγκοσμίως 458 περιπτώσεις CVST χωρίς θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με Vaxzevria (293 ιατρικά επιβεβαιωμένα) και 33 από αυτές τις περιπτώσεις εμφανίστηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Η κατηγορία συχνότητας που θα καταχωρηθεί η ανεπιθύμητη ενέργεια θα είναι «άγνωστη», επειδή είναι γενικά δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι συχνότητες ανεπιθύμητων ενεργειών από περιπτώσεις εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν αναφερθεί αυθόρμητα είτε από επαγγελματίες υγείας είτε από ασθενείς.

Τα αυθόρμητα αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, αλλά δεν σχετίζονται απαραίτητα με ή προκαλούνται από το εμβόλιο.

Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications