Ιωαννίδης κατά όσων αποφασίζουν μέτρα περιορισμού της ελευθερίας: «Οι «τηλεειδικοί» δεν έχουν επιστημονική απήχηση»

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Γιάννης Ιωαννίδης, ήταν επικεφαλής δύο δημοσιευμένων μελετών που αφορούν την πανδημία, τα εμβόλια και τους «ειδικούς» που εμφανίζονται καθημερινά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Η μία δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσε την επιστημονική παραγωγή και απήχηση των πιο προβεβλημένων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας επιστημόνων σχετικά με την Covid-19 σε τέσσερις χώρες (76 ειδικούς από τις ΗΠΑ, 12 από την Ελλάδα, 50 από τη Δανία και δύο από την Ελβετία).

Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο αυτοί που εμφανίζονται συστηματικά στα ΜΜΕ -ιδίως στην τηλεόραση- έχουν πολλές έρευνες με διεθνή απήχηση σε επιστημονικά περιοδικά.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι ότι, παρά ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις, «οι περισσότεροι από τους προβεβλημένους ειδικούς δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία για Covid-19 και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν μεγάλη επιστημονική απήχηση στο συνολικό έργο τους σε όλη την καριέρα τους. Υπάρχει μεγάλη απόσχιση της επιστημονικής πραγματικότητας από την τηλεοπτική πραγματικότητα».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, από τους 12 συχνά προβεβλημένους στα media επιστήμονες, μόλις οι δύο αξιολογήθηκαν ότι με τις δημοσιεύσεις τους βρίσκονται στο κορυφαίο 2% της διεθνούς επιστημονικής απήχησης.

Αντίστοιχα, αυτό ισχύει για τους 23 από τους 76 στις ΗΠΑ, τους 10 από τους 50 στη Δανία και κανέναν από τους δύο στην Ελβετία.

Επίσης, διαπιστώθηκε υπο-αντιπροσώπευση των γυναικών μεταξύ των ειδικών που προβάλλονται στα ΜΜΕ σχετικά με την πανδημία. Στην Ελλάδα π.χ. μόνο οι δύο από τους 12 που εξετάστηκαν είναι γυναίκες.

Ακόμη, οι ερευνητές έκριναν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 64 επιστήμονες (οι 22 γυναίκες) που έχουν υψηλότερη επιστημονική απήχηση διεθνώς σχετικά την Covid-19 (αναφορές ξένων επιστημόνων στο έργο των Ελλήνων), σε σχέση με τους περισσότερους άκρως προβεβλημένους ειδικούς στα μέσα ενημέρωσης.

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως γίνεται να ζητάει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να δεχθούν οι πολίτες τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας τους τα οποία εισηγούνται «ειδικοί» που σύμφωνα με τον Γ.Ιωαννίδη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι κορυφαίοι στον τομέα τους.

Εξέλιξη της πανδημίας προς την ενδημικότητα: Τα εμβόλια μετατοπίζουν σε νεαρότερες ηλικίες το «προφίλ» των θανάτων

Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Ιταλία με επικεφαλής τον κ.Ιωαννίδη, παρατηρείται σε πολλές χώρες μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς, μία μετατόπιση προς νεαρότερες ηλικίες του ηλικιακού κέντρου βάρους των θανάτων λόγω της Covid-19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες που έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Environmental Research», όπου γίνεται αποτίμηση της αλλαγής στο ηλικιακό προφίλ των θανάτων Covid-19 σε 40 χώρες μετά τη χρήση των εμβολίων.

Διαπιστώθηκε ότι αναλογικά περισσότεροι νέοι πεθαίνουν πλέον από κορωνοϊό, σε σχέση με την περίοδο προ εμβολίων, κάτι που δεν ισχύει, όμως, για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ή αυτές που δεν έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ηλικιακή μετατόπιση των θανάτων Covid-19 προς νεότερες ηλικίες (οι οποίες έως τώρα καλύφθηκαν λιγότερο από τα εμβολιαστικά προγράμματα των περισσότερων χωρών) «συνιστά μία ισχυρή ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ευνοϊκή εξέλιξη της πανδημίας προς την ενδημικότητα με λιγότερους θανάτους ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πρόκειται για μία «θετική εξέλιξη, απόλυτα συμβατή με την εξέλιξη προς την ενδημικότητα, που ευτυχώς φαίνεται να έχουν πετύχει χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας και με σωστή διαχείριση της πανδημίας, δυστυχώς όχι ακόμα η Ελλάδα».

Βέβαια το ότι χαρακτηρίζεται «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι πεθαίνουν νεότεροι άνθρωποι, δεν «χτυπά» και ιδιαίτερα καλά…

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications