Υποχρεωτική τρίτη δόση για όλους τους εμβολιασμένους

Ο Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμα του είχε ανακοινώσει ότι όσοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί εδώ και επτά μήνες θα πρέπει να κάνουν έως τις 13 Δεκεμβρίου την τρίτη δόση του εμβολίου για να συνεχίσουν να έχουν τα «προνόμια».

Παρόμοια μέτρα υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά από σχετικό αίτημα του Κ.Μητσοτάκη) με τη διαφορά ότι το χρονικό περιθώριο που δίνει είναι εννέα μήνες και όχι επτά μήνες.

Τον τελευταίο καιρό είχαμε τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο -μετά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους- να πιέσει και τους εμβολιασμένους, όχι με lockdown αυστηρό, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε εξέγερση, αλλά με μέτρα όπως η υποχρεωτική μασκοφορία, η αλλαγή του ωραρίου στην εστίαση κτλ.

Παράλληλα η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να ανακοινώσει ότι θα γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες, κάτι που ανακοίνωσε προ λίγων ημερών και η Γαλλία.

Μάλιστα λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Από το πρωί όλα τα συστημικά ΜΜΕ πιέζουν -ίσως με βίαιο τρόπο- για την τρίτη δόση, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή (Τρίτη) σύσκεψη των «ειδικών» είναι το ενδεχόμενο να συνδεθεί η τρίτη δόση με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, με το μέτρο να αφορά όχι μόνο τους πολίτες 60 ετών και άνω αλλά και μικρότερες ηλικίες, όπως αποφάσισε η Γαλλία.

Οπως είναι γνωστό, οι 60 ετών και άνω πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τις 13 Δεκεμβρίου για να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό τους, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση. Στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση το μέτρο αυτό να αφορά και τα πιστοποιητικά πολιτών νεότερων ηλικιών που ολοκληρώνουν, βέβαια, το επτάμηνο σε ημερομηνίες μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) συνιστά τον εμβολιασμό με τρίτη δόση των ενηλίκων, με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κύριων εμβολίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη λήξη της ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την πάροδο εννέα μηνών από τη λήψη της δεύτερης δόσης για όσους εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξαρτήτως ηλικίας

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications