Μαρτυρία μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ για Πέραμα: «Έριξε τις μηχανές μας κάτω - Πήγαμε να σώσουμε τις ζωές μας»

Ένας μοτοσικλετιστής της ομάδας ΔΙΑΣ μίλησε για τα όσα συνέβησαν στο Πέραμα, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι αστυνομικοί έριξαν 35 σφαίρες κατά του αυτοκινήτου.

Μιλώντας για τα κρίσιμα λεπτά –ένας από επτά αστυνομικούς που συμμετείχαν στο περιστατικό του θανάτου του 20χρονου, φαίνεται να εξηγεί τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, και γιατί οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πυροβόλησαν κατά του αυτοκινήτου.

Όπως φέρεται να είπε στο πλαίσιο της προανάκρισης στους αξιωματικούς της Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής:

«Μάς επιτέθηκε ο 20χρονος με το αυτοκίνητο… Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή.

Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών.

Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους.

Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπολοίπων έξι αστυνομικών οι οποίοι οδηγηθήκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα Πειραιά που τους άσκησε ποινική δίωξη. Παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ενώ κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ο... εκφωνητής της Άμεσης Δράσης λέει από πλευράς του ότι έδωσε την εντολή διακοπής της καταδίωξης λόγω της επικινδυνότητας της (μεγάλη ταχύτητα σε πολυσύχναστους δρόμους) ως και οι καταδιώξεις κακοποιών να γίνονται συνήθως σε δρόμους που δεν κυκλοφορεί κανείς ή σε κάποιο βουνό. .

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η εντολή για την διακοπή της καταδίωξης ώστε να διαφύγουν οι Ρομά έγινε καθώς πριν ένα μήνα στην περιοχή του Αιγάλεω ένας άνδρας που επέβαινε σε δίκυκλο καταδιωκόταν από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού ο άνδρας έχασε τον έλεγχο του δίκυκλου έπεσε κάτω και σκοτώθηκε. Την επόμενη μέρα από το συμβάν εστάλη ένα μήνυμα στους αστυνομικούς το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξη του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής έχουν πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες, και τα σενάριο που εξετάζονται είναι είτε να μην άκουσαν οι αστυνομικοί, είτε εξετάζεται και αυτή η μικρότερη πιθανότητα, να κινηθήκαν παρακούοντας τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να κάνει έρευνα, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί έως την Παρασκευή.

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό ο κ. Θεοδωρικάκος δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγές εκ βάθρων στις διαδικασίες αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα, δηλαδή πώς θα δίνονται οι εντολές για να διακόπτεται η καταδίωξη, και πως θα ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο πεδίο με αντίστοιχη εκπαίδευση εφαρμογής αυτών των ενεργειών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications