Πάτρα: Φτιάξαμε Φράγμα, αλλά ξεχάσαμε να φτιάξουμε διυλιστήριο για να παίρνουμε το νερό!

Μια παραδοχή που προκαλεί εύλογο προβληματισμό κάνει ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης σε σχέση με το νερό που παίρνουμε από το περιβόητο Φράγμα Πείρου- Παραπείρου την ολοκλήρωση του οποίου περίμενε επί χρόνια η πόλη προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησής της για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Πελετίδης παραδέχεται ότι το διυλιστήριο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Ριγανοκάμπου, δεν μπορεί να διυλίσει το νερό του Φράγματος και χρειάζεται να φτιάξουμε ένα νέο αντλιοστάσιο στην ίδια περιοχή με προδιαγραφές που θα επιτρέπουν στην Πάτρα να πίνει νερό από το Φράγμα.

Το ερώτημα είναι: για ποιο λόγο οι διαδικασίες αυτές δεν ξεκίνησαν έγκαιρα με δεδομένο το γεγονός ότι γνωρίζαμε πότε θα λειτουργήσει το Φράγμα και κατά συνέπεια ποιες είναι οι προδιαγραφές του και τι νερό θα δίνει σε σχέση με τις δυνατότητες του διυλιστηρίου της πόλης που ανέμενε χρόνια να υδρευθεί από αυτό; Για ποιο λόγο δεν κινήθηκαν νωρίτερα οι διαδικασίες και φτάσαμε σήμερα στο παρά ένα να κάνουμε λόγο για διεκδίκηση χρηματοδότησης προκειμένου να φτιάξουμε νέο διυλιστήριο; Και τελικά, πόσο νερό παίρνουμε από το Φράγμα και τι ακριβώς εννοεί ο Δήμαρχος όταν κάνει λόγο για προβληματικό νερό που παίρνουμε από το Φράγμα;

Ο κ. Πελετίδης δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο» όταν ρωτήθηκε για τις περιοχές που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την επάρκεια νερού ενώ έχουν δεχθεί το νερό του Φράγματος: «Οι περιοχές Παραλίας, Βραχνεΐκων και Μεσσάτιδας προβλέπεται να παίρνουν νερό από το διυλιστήριο Από το Φράγμα παίρνουμε δύο ποσότητες. Μια ποσότητα διυλισμένη για τη Δ. Αχαΐα και τον Ερύμανθο, με ξεχωριστό δίκτυο. Βγήκαν και εκεί προβλήματα στην επιφάνεια. Του χρόνου πιστεύω ότι θα έχει λήξει το ζήτημα εκεί. Η άλλη ποσότητα έρχεται στον Δήμο μας. Εμείς έχουμε ένα διυλιστήριο με προδιαγραφές του επιπέδου της τεχνικής με την οποία φτιάχτηκε.

Το νερό στον Πείρο- Παραπείρο είναι προβληματικό ως προς τα χημικά του στοιχεία και την επεξεργασία του. Η επιστήμη προβλέπει ότι τα 2-3 πρώτα χρόνια από τη λειτουργία θα έχεις προβλήματα μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση. Κάνουμε συνεχώς αναλύσεις. Δεν πάμε να λύσουμε το πρόβλημα υδροδότησης στον Δήμο με ακατάλληλο νερό. Τώρα τρέχουμε:

Θα κάνουμε συνάντηση με το υπουργείο για χρηματοδότηση του νέου διυλιστηρίου όπου θα εφαρμοστούν όλες οι γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε και αστοχία να υπάρξει, αντικειμενική ή όχι αντικειμενική (στη ζωή δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί…) το νέο διυλιστήριο να μπορεί να επεξεργάζεται το νερό σωστά. Πού θα γίνει; Εκεί που είναι το άλλο. Στον Ριγανόκαμπο. Πάμε για νέο διυλιστήριο, δηλαδή. Με αυτό θα λύσουμε και άλλα ζητήματα. Το Ρίο παίρνει νερό από το οποίο δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Εκεί είτε θα προσπαθήσουμε να φέρουμε νερά από Σελλά και Πιτίτσα, αλλά αυτό δεν καρποφόρησε, είτε θα μεταφέρου με νερά από την Εγλυκάδα στο Ρίο. Αυτό θα κάνουμε».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications