Εμβόλιο ή μείωση μισθού: Από 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν «ενοίκιο» στις εταιρείες τεστ

Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα κατά την οποία οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στις εργασίες τους με self test, καθώς από τις 13 Σεπτεμβρίου όλοι οι οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ.

Τα έξοδα του τεστ θα τα πληρώνουν από τη τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Η τιμή του rapid test με χθεσινή τροπολογία ορίστηκε στα 10 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εργαζόμενοι θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 40 ευρώ!

Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι δηλαδή εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των test.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δεν θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του test μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Το μοντέλο των εκπαιδευτικών, δηλαδή δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα ισχύει και σε εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα ή από 80 ευρώ τον μήνα για να συνεχίσουν να εργάζονται. Ποσά μάλλον απαγορευτικά που θα βάλουν σε δεύτερη σκέψη πολλούς εργαζόμενους.

Στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή του ενός εργαστηριακού ελέγχου υπάγονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 -1.500 ευρώ ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test φέρνει καμπάνα 300 ευρώ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications