Έδιωξαν 5.000 δασοπυροσβέστες - Έκαναν αρχηγό πυροσβεστικής τον κατηγορούμενο για το Μάτι Σ.Κολοκούρη

Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα, ουσιαστικά παρέδωσε τη χώρα στις φλόγες, αφού αυτή τη στιγμή την πλευρά της κυβέρνησης δεν δίνεται καμία μάχη, το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν SMS και να εκκενώνουν χωριά. Παράλληλα οι κάτοικοι των καμένων περιοχών ουρλιάζουν γιατί πολλοί από αυτούς δεν έχουν δει πυροσβέστη ούτε για δείγμα (δεν συζητάμε καν για εναέρια μέσα).

Και πως να δουν πυροσβέστη, όταν η κυβέρνηση έδιωξε 5000 εκπαιδευμένους στο πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης, και δασοπροστασίας, αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν. Συγκεκριμένα, 5066 συμβάσεις απασχόλησης για την δασοπροστασία, δεν ανανεώθηκαν πέρυσι τέτοιον καιρό..

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι πυροσβέστες μας καταρρέουν, και στις πληγείσες περιοχές δεν υπάρχουν ανάλογες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ουρλιάζουν για πυροσβέστες την ώρα που τα σπίτια τους καίγονται!

Στα πλαίσια λοιπόν των «μεταρρυθμίσεων» Μητσοτάκη, η Ελλάδα έμεινε στο έλεος της φωτιάς. Ήταν οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που ετοίμαζε και για τον τομέα της δημόσιας υγείας. Θυμάστε τις πρόσφατες δηλώσεις του εν μέσω μάλιστα πανδημίας, για κλείσιμο νοσοκομείων! Ευτυχώς, δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει κι αυτή τη μεταρρύθμιση, διότι σε αυτή την περίπτωση, κυριολεκτικά θα πεθαίναμε στους δρόμους.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Στέφανο Κολοκούρη, έναν άνθρωπο ο οποίος τη στιγμή που μιλάμε είναι κατηγορούμενος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ως αρχηγός της ΕΜΑΚ, η οποία έφτασε στην περιοχή με πρωτοφανή καθυστέρηση!

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί καίγεται η Ελλάδα;

Ακολουθεί η επιστολή των πυρόπληκτων στο Μάτι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον κ. Κολοκούρη, τον «εκλεκτό» του, με ημερομηνία 10/5.

«ΕΜΑ: Αίτημα αποπομπής του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο υπόδικος, νυν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και Διοικητής της ΕΜΑΚ την 23η Ιουλίου 2018, Στέφανος Κολοκούρης, υπέβαλε, νέο, συμπληρωματικό υπόμνημα, στον Ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση. Στην υπερασπιστική του τακτική, επιλέγει να στηρίζει το απίστευτο υποθετικό σενάριο, ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί.

Ακόμη κι αν κανείς αγνοήσει την επίορκη επιχειρηματολογία του κ.Κολοκούρη, ως προς την υποχρέωση δια της θέσεως του να επεμβαίνει και αντιμετωπίζει καταστροφές, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πουθενά, δεν αναφέρει στο πολυσέλιδο συμπληρωματικό του υπόμνημα, τον ουσιαστικό ρόλο, που θα επιτελούσε στη διαχείριση της κρίσης με την έγκαιρη παρουσία του. Δηλώνει, δηλαδή, ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και ΝΥΝ αρχηγός του ΠΣ, ως παντελώς αμέτοχος, και ανεύθυνος για το χάος που δημιουργήθηκε και την ανικανότητα της Υπηρεσίας του, να προλάβει τις αναφερθείσες απώλειες και τους τραυματισμούς των ανθρώπων. Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους.

Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε. Μόνο κάποιος δίχως ίχνος συνείδησης δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του –εφόσον ήταν εδώ-θα ήταν εξαιρετικά σημαντικός στη βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ στους ανθρώπους που αφέθηκαν να πεθαίνουν στους δρόμους. Όπως και των λέμβων της ΕΜΑΚ, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για τον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν στη θάλασσα, επί ώρες. Ούτε αυτές ο κ Κολοκούρης δεν έδωσε εντολή να επέμβουν. Ίσως γιατί δεν γνώριζε τι ώρα κατέληξαν οι κυνηγημένοι από την φωτιά άνθρωποι στη θάλασσα! Ο διοικητής της ΕΜΑΚ όφειλε να φτάσει άμεσα, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, σε ένα πραγματικό πεδίο πολέμου και όχι απλώς πεδίο μάχης, με δεκάδες εγκαυματίες και τους 100 και πλέον νεκρούς.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι η υπερασπιστική τακτική του κ. Κολοκούρη, υπερβαίνει τα εσκαμμένα ενός υπόδικου, και συνιστά προσβολή στους νεκρούς μας και κατάχρηση του δικαιώματος κάποιου να αποδείξει ότι είναι αθώος. Με το δεδομένο, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, της διάκρισης εξουσιών και ότι η πολιτική ηγεσία δεν δύναται να επέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ για ΑΝΗΘΙΚΗ και ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗτων νεκρών μας, των εγκαυματιών, των συγγενών, και όλων όσων εκείνη την μέρα εγκαταλειφθήκαμε να αγωνιζόμαστε ολομόναχοι να σώσουμε τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας.

Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του ΠΣ, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν «κρύβεται», για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;

Με εκτίμηση,

Εκ των Συγγενών Θυμάτων

Εκ των Εγκαυματιών

Εκ των Κατοίκων των Πληγεισών Περιοχών»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications