Μητσοτάκης: Σε αναστολή εργασίας όσοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία-γηροκομεία δεν δεχτούν να εμβολιαστούν!

Καθιστοί όλο το καλοκαίρι στα κέντρα ψυχαγωγίας – Αν σηκωθείτε κολλήσατε τον κορωνοϊό

Δείτε ακόμη ένα διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό, αυτή τη φορά αναφορικά με το καθεστώς των υποχρεωτικών εμβολιασμών και νέες απαγορεύσεις για την εστίαση.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε γηροκομεία και δομές ΑμΕΑ. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά.

Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων:

«Έτσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.»

Μητσοτάκης: Σε καθήμενους δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός – Μόλις σηκωθείτε όμως κολλήσατε…

Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός:

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.»

Πάντως ο πρωθυπουργού δεν διευκρίνισε εάν κάποιος καθιστός θελήσει να πάει στην τουαλέτα, πως θα πάει: Τσουλώντας; Θα υπάρχουν ειδικές καρέκλες με ρόδες ή θα μεταφέρεται καθιστός από το προσωπικό του καταστήματος;


Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει «τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», γνωστοποίησε σήμερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μόνο εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Παρότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές, επαγγελματικές ομάδες, ο πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει την πίεση και δη την ψυχολογική σε όσους αντιδρούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θεωρώντας το μέτρο αντιδημοκρατικό.

Το πρώτο στάδιό του θα αφορά, πρωτίστως τους επαγγελματίες της Υγείας τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, δηλαδή εργαζόμενους σε:

· Μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων

· Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ

· Μονάδες φροντίδας ασθενών με χρόνιες παθήσεις και

· Υγειονομικούς, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Προς το παρόν φαίνεται πως την γλιτώνουν οι εκπαιδευτικοί καθώς η Κυβερνητική Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο εθελοντικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 77% σε ποσοστό πανελλαδικά, χωρίς να τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα υποχρεωτικότητας.

«Προβληματισμός», ωστόσο, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλεφθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός για απασχολούμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι σεφ και οι μάγειρες. Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για υπηρεσίες με επείγοντα χαρακτήρα, όπως συνεργεία επισκευών και βλαβών της ΕΥΔΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ κτλ.

Ανοιχτή, σε δεύτερο κύκλο, παραμένει και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για τους αθλητές.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications