Επιστήμονες για AstraZeneca: «Αυτό που έγινε δεν ήταν τζογάρισμα με τη δημόσια υγεία - Ήταν βλακεία και επικίνδυνο»!

Κατακεραυνώνουν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών Δ.Κούβελας και Κ.Φαρσαλινός

Οι επιστήμονες Δημήτρης Κούβελας και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός σχολιάζουν την απόφαση που έλαβε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μέσα από την οποία σταματούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.

Παράλληλα προσάπτουν ευθύνες στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την απόφαση της να καθυστερήσει τόσο πολύ την διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στους νέους.

«Αυτό που συνέβη με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ήταν τζογάρισμα με τη δημόσια υγεία, ήταν βλακεία, καθαρή βλακεία! Όταν βλέπεις ότι το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρώπης σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες και εσύ επιμένεις, ισχυριζόμενος πως δεν προκαλεί καμία βλάβη, τότε αυτό που έχεις κάνει είναι πέρα από απερίγραπτο… Είναι επικίνδυνο»!

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε μια μεγάλη μερίδα κόσμου, η οποία είχε ήδη σπεύσει να εμβολιαστεί το προηγούμενο διάστημα. Είναι εκείνοι οι πολίτες που βρέθηκαν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα, πιστεύοντας τους ειδικούς που είχαν ακούσει να τους διαβεβαιώνουν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι απολύτως ασφαλές!

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση μέσα στο επόμενο διάστημα, ακούν τους ίδιους επιστήμονες να εισηγούνται να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο οι υπόλοιποι, διότι υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν δυσάρεστες επιπτώσεις! Και ενώ υπάρχει η συγκεκριμένη σύσταση της επιτροπής, όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων! Πραγματική παράνοια…

Φαρσαλινός: «Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα»
«Η καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου στις νεότερες ηλικίες προκαλεί δυσπιστία απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της επιτροπής δεν δικαιολογούσαν την επιμονή τους στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα, δεδομένου ότι είχαμε επάρκεια -τουλάχιστον για τους ευπαθείς των ηλικιών αυτών- σε εμβόλια από άλλες εταιρίες. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία να μη σταματήσει το εμβόλιο της AstraZeneca από τη συνεδρίαση της επιτροπής στα τέλη Μαΐου. Κάλλιο αργά πάρα ποτέ», δήλωσε στη «δημοκρατία» ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει σήμερα κιόλας το υπουργείο Υγείας είναι τι συνέβη και οι εισηγήσεις άλλαξαν άρον άρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι παιχνίδι της κυβέρνησης, η οποία μας έλεγε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications