Λινού: «Υπάρχει και άλλο εμβόλιο με τις ίδιες παρενέργειες σε νέες γυναίκες - Δεν έχει αναφέρει τίποτα η Επιτροπή»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σχολίασε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού να διακόψει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Η καθηγήτρια τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο των παρενεργειών νέες γυναίκες, ενώ τονίζει ότι αρκετές το γλύτωσαν μετά από την προειδοποίηση που είχε απευθύνει, παράλληλα όμως έριξε «βόμβα», καθώς υποστήριξε πως και ένα άλλο εμβόλιο έχει παρόμοιες παρενέργειες.

Ποιο εμβόλιο έχει τις ίδιες πιθανές παρενέργειες

Η Α.Λινού προσθέτει ότι η Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το εμβόλιο Johnson & Johnson.

«Αυτό που δεν λέγεται ακόμα από την Επιτροπή είναι ότι και το Johnson & Johnson έχει τις ίδιες πιθανές παρενέργειες στις νέες γυναίκες. Αν και είναι μονοδοσικό -κάτι που μειώνει τον κίνδυνο της νόσησης- είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν παρενέργειες» δήλωσε η καθηγήτρια στο Sputnik.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται και στα δύο εμβόλια για γυναίκες κάτω των 50 ετών.

«Αν ήταν έξυπνη η Πολιτεία θα έλεγε το εξής απλό: Να κάνουν οι νέοι άνδρες το Johnson & Johnson, ενώ οι νέες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca

Αναφορικά με όσους και όσες άνω των 30 ετών έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η Επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού τους με το ίδιο σκεύασμα.

Πέρα από τις όποιες παρενέργειες, το AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά την ανοσία.

Να καθησυχάσει τους πολίτες επιχείρησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωση που έκανε για τον εμβολιασμό με AstraZeneca, καθώς όπως επισήμανε οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες.

«Η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορωνοϊό χάρη σ' αυτό. Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο γενικός γραμματέας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications