Eικόνες «Αποκάλυψης» στο Αλεποχώρι - «Θάλαμος αερίων» η Αττική: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν οι κάτοικοι

Εικόνες «Αποκάλυψης» μεταδίδονται από το Αλεποχώρι που πολιορκείται από τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας που εδώ και 24 ώρες κατακαίει την βόρεια πλευρά των Γερανείων.

Οι κάτοικοι έντρομοι τρέχουν να ξεφύγουν και οι κυβερνητικοί προσπαθούν αλλά αδυνατούν να εξηγήσουν πώς η φωτιά μέσα σε λίγες ώρες αφέθηκε να διανύσει 40 χλμ. απόσταση και να φτάσει από τον Σχίνο στο Αλεποχώρι.

Επίσης σε έναν γιγαντιαίο «θάλαμο αερίων» έχει μετατραπεί η Αθήνα και τα προάστιά της καθώς το τοξικό νέφος που προκλήθηκε και συνεχίζει να εκβάλλεται από την καύση των παρθένων δασών της βόρειας περιοχής των Γερανείων από τον Σχίνο Κορινθίας μέχρι και το Αλεποχώρι σε απόσταση 40 χλμ. εξακολουθεί να ενισχύεται.

Όπως αναφέρουν πηγές από την Πολιτική Προστασία ειδικά η δυτική Αττική (Δαφνί, Χαϊδάρι, Περιστέρι κλπ), το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια προάστεια, στον Πειραιά η Νίκαια κλπ. έχουν μετατραπεί σε περιοχές-δηλητήριο.

H καθυστερημένη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χθες βράδυ και σήμερα το πρωί, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, η καθυστέρηση επέμβασης των εναέριων μέσων αν και η βάση τους είναι δίπλα από την φωτιά, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα μέτωπο 40 χλμ. πυρκαγιάς μέσα σε ελάχιστες ώρες!

Η ομάδα ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ Εκτίμηση Κινδύνου Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών, αναφέρει ότι δέκα περιοχές είναι «στο κόκκινο» και οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν δεν προσέξουν.

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού:

«Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια»

Post A Comment:

2 comments

https://www.youtube.com/watch?v=qzholfY9Rxo&t=32s Θισβη Καμορα 1926 en.uoa.gr nytimes.com

en.uoa.gr Η πολιτισμενη Μη κραση Αττης, μητρουβρις Κυβελη Καμορα 1926 metrosport.gr nytimes.com

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications