Μόνο με τεστ θα μπορούν να δουλέψουν από Δευτέρα σε λιανεμπόριο, super market, μεταφορές, κομμωτήρια, εστίαση

Ένα μέτρο που παραπέμπει σε αυτά που πήραν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως της Κίνας και της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι για να πάνε στην δουλειά τους θα πρέπει να κάνουν self test, αλλιώς θα τους απαγορεύεται να δουλεύουν. Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγέλλει πριν λίγες ώρες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, υποχρεωτικό θα είναι το self test, μία φορά την εβδομάδα, για τους εργαζόμενους σε:

  • Λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία – Κομμωτήρια – Κέντρα Αισθητικής
  • Υπηρεσίας Τυχερών Παιχνιδιών και Στοιχημάτων

Τα τεστ θα δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία με χρήση του ΑΜΚΑ ενώ είναι δεκτή και η δυνατότητα για rapid ή μοριακό test (με χρέωση).

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Κωστή Χατζηδάκη, γνωστοποίησε ότι εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications