Σκέψεις για εκκένωση χωριών & πόλεων στη Θεσσαλία - «Έρχονται 40 ισχυροί μετασεισμοί 4-5 Ρίχτερ»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό υπάρχουν σκέψεις για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης χωριών και πόλεων και κυρίως των χωριών Μεσοχώρι και Δαμάσι, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για 30-40 ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να προκαλέσουν καταρρεύσεις κτηρίων.

Μάλιστα υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις σεισμολόγων οι κάτοικοι να κοιμηθούν σε... γήπεδα.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως οι επιστήμονες προβλέπουν 30-40 ισχυρούς μετασεισμούς της τάξεως των 4-5 Ρίχτερ στην Κεντρική Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πολλές καταρρεύσεις κτηρίων τα οποία ήδη έχουν υποστεί δομικές ζημιές από τον πρωινό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Επιπλέον κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν εκτός σπιτιών μερικές ώρες.

«Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», δήλωσε ο κ.Παπαζάχος.

Από την άλλη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και δήλωσε πως υπάρχουν σκέψεις για εκκένωση χωριών.

«Ο σεισμός ήταν έντονος και είχε και διάρκεια. Ήδη έχουν γίνει και οι πρώτοι μετασεισμοί. Έχουμε εκκενώσει τα πάντα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι για την στατικότητα των νοσοκομείων. Έχει παρουσίαση μια ρωγμή το παλιό νοσοκομείο, ενώ είχε και διακοπή ρεύματος η οποία αποκαταστάθηκε. Τα κέντρα υγείας σε Ελασσόνα και Αμπελώνα δεν έχουν προβλήματα», λέει o κ. Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ακόμη πως: «Η αστυνομία είναι στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στον Ποταμιά. Στο Μεσοχώρι όπου βρισκόταν ο εγκλώβισμένος υπερήλικας έχει καταρρεύσει ένα τμήμα του σπιτιού επιχειρεί η πυροσβεστική. Ο κόσμος είναι όλος έξω στους δρόμους. Έχουμε κάνει σύσταση να παραμείνουν τουλάχιστον για δυο ώρες εκτός σπιτιών. Το ΕΚΑΒ μέχρις ώρας έχει δεχτεί κλήσεις μόνο για τρεις μικροτραυματισμούς που είναι σημαντικό. Στην Λάρισα δεν φαίνεται να έχουμε πτώσεις κτιρίων και στα χωριά αν υπάρχουν προβλήματα μόνο σε παλιά σπίτια».

Όπως είπε μάλιστα: «Κάνουμε μια σκέψη το βράδυ να εκκενώσουμε τα χωριά σίγουρα σε Μεσοχώρι και Δαμάσι ώστε οι κάτοικοι να μην κοιμηθούν στα σπίτια τους. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί και η στατικότητα των γεφυρών διότι υπάρχουν δυο προς εκείνη την περιοχή».

Και κατέληξε λέγοντας: «Πρώτη φορά στη ζωή μου έζησα ένα τέτοιο σεισμό με τόση ένταση και διάρκεια».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications