Μόσχα μετά το «φονιά» του Τ.Μπάιντεν στον Β.Πούτιν: «Ή ανακαλείτε ή θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα»

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ και προαναγγέλλει και άλλα μέτρα - «Δεν θέλετε καλές σχέσεις με τη Μόσχα» λέει το Κρεμλίνο

Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν οδηγούν σε ένα «ντόμινο» εξελίξεων. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ουσιαστικά τον Πούτιν «φονιά», με τη Μόσχα να απαιτεί τη συγγνώμη των ΗΠΑ, αλλιώς θα προβεί σε αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι», όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι φονιάς. Επίσης πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ψυχή και δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η Μόσχα μετά τη συνέντευξη Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι καλεί τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις για το μέλλον των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ο πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ πρόκειται να αναχωρήσει το Σάββατο.

«Στη διάρκεια συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και με άλλα όργανα θα τεθεί το θέμα των μέσων με τα οποία μπορούν να επιδιορθωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις που διέρχονται κρίση», έγραψε την περασμένη νύκτα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, «οι απερίσκεπτες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των ήδη ιδιαίτερα συγκρουσιακών σχέσεων» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Η ανάκληση ενός πρεσβευτή, αν και επισήμως η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση “πρόσκληση”, είναι κάτι σπάνιο στη ρωσική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τον Μπάιντεν ότι «προσέβαλε» όλους τους Ρώσους και «επιτέθηκε» στη χώρα του.

Από την πλευρά του ένας από τους αντιπροέδρους της κάτω Βουλής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες, ενώ τον κάλεσε «να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει εξηγήσεις».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή είναι το μόνο λογικό βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο (μέτρο), αν δεν ακολουθήσει μια εξήγηση ή συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά», έγραψε ο Κοσάτσεφ στο Facebook.

Κρεμλίνο: Υποθέτουμε ότι ο Μπάιντεν δεν θέλει βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε, συγκεκριμένα, για «πολύ κακές δηλώσεις».

«Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για αυτό. Θα πω μόνο ότι αυτές οι δηλώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πολύ κακές. Σίγουρα, δεν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα μας, αυτό υποθέτουμε» είπε ο ίδιος, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, η Μόσχα κάλεσε τον Ρώσο επιτετραμμένο της στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, για διαβουλεύσεις.

«Ο πρέσβης εκλήθη στη Ρωσία για διαβουλεύσεις, για αξιολόγηση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ» είπε ο Πεσκόφ σχετικά.

«Θα αναλυθεί η προσέγγισή μας, μεταξύ άλλων μέσω διαβουλεύσεων με τον πρέσβη μας, ο οποίος εκλήθη στη Μόσχα» σημείωσε ακόμη.

Πάντως, ανέφερε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, συζητήσεις του πρέσβη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, αλλά ο πρέσβης έρχεται στη Μόσχα ούτως ή άλλως και προφανώς θα περάσει περισσότερες από μία ημέρα στη Μόσχα, επομένως εάν υπάρξει ανάγκη, ο πρόεδρος σίγουρα θα λάβει απόφαση να ακούσει τον πρέσβη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια» δήλωσε συγκεκριμένα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications