Πνίγηκε στο... χιόνι η κυβέρνηση: Τα έκλεισε ξανά όλα! - Πολλά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και μετακινήσεις

Νοοτροπία «πονάει χέρι, κόβει χέρι» από την κυβέρνηση σε όλα τα σημαντικά θέματα, καθώς τα έκλεισε όλα για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία «Μήδεια» που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η κυβέρνηση έκλεισε κεντρικές οδικές αρτηρίες, κόβοντας τη χώρα στα δύο και όλο αυτό την ώρα που η κίνηση έτσι και αλλιώς είναι μειωμένη εξαιτίας του lockdown.

Εδώ και μία εβδομάδα ήταν γνωστό πως θα υπάρξει κακοκαιρία, με τους κυβερνώντες να διαβεβαιώνουν πως οι κρατικές μηχανές είναι έτοιμες. Τα εκχιονιστικά είχαν ζεστάνει τις μηχανές τους για να καθαρίσουν τους δρόμους και το αλάτι ήταν έτοιμο στρωμένο.

Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαβεβαίωνε το απόγευμα της Κυριακής πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν οι κεντρικοί δρόμοι της χώρας.

Παρόλα αυτά με τους πρώτους πόντους χιονιού δόθηκε η εντολή να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, κάτι που ταλαιπώρησε χθες πάρα πολλούς οδηγούς που ήθελαν να πάνε στις εργασίες τους.

Ταυτόχρονα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αγνοείται το «112», το οποίο δεν έχει στείλει κανένα μήνυμα στους πολίτες να τους ενημερώσει να είναι προσεκτικοί και να μείνουν στα σπίτια τους διότι έχουν κλείσει οι δρόμοι.

Αυτή η αδράνεια της Πολιτικής Προστασίας οδήγησε -κυρίως χθες- πολλούς οδηγούς στο να ταλαιπωρηθούν, καθώς δεν γνώριζαν πως έχει κλείσει η Εθνική Οδός.

Το εάν έκλεισε ορθώς ή όχι η χώρα είναι κάτι το οποίο δεν είμαστε οι ειδικοί για να το κρίνουμε, όμως η νοοτροπία «κλειδώνω τα πάντα» σε κάθε πρόβλημα σίγουρα δεν δείχνει ένα «έτοιμο» κράτος.

Προβλήματα σε ΜΜΜ

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και από εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Επίσης, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης», έως το Σύνταγμα.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ εκτελούνται μόνο κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια.

Τα λεωφορεία βγήκαν το πρωί από τα αμαξοστάσια για να πραγματοποιήσουν δρομολόγια στις κεντρικούς δρόμους, αλλά, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια για λόγους ασφαλείας.

Τέλος, την κυκλοφορία του διέκοψε λίγο πριν τις 7 το πρωί ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, o συρμός με κατεύθυνση την Κηφισιά πέρασε το Ηράκλειο, χωρίς όμως να μπορεί να φτάσει μέχρι την Ειρήνη. Ακινητοποιήθηκε για ώρα εκεί, χωρίς ρεύμα και τελικά επέστρεψε στο σταθμό του Ηρακλείου.

Λίγο πριν τις 7 ανακοινώθηκε στους επιβάτες ότι ο Ηλεκτρικός παύει τη λειτουργία του, αφού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια ούτε προς την Κηφισιά, ούτε προς τον Πειραιά.

Εκτός από τα έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Συνεχή είναι από χθες τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Οι διακοπές ρεύματος κυρίως στα δυτικά προάστια της Αττικής, αλλά και στις Σποράδες χθες, έφεραν σε συναγερμό τον ΔΕΔΔΗΕ που όλη νύχτα τα συνεργεία παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες προσπάθησαν και έλυσαν πολλές από τις βλάβες. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να το κάνουν με την συνδρομή της πυροσβεστικής, καθώς υπήρχαν κλήσεις για πτώσεις δέντρων εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ποιες περιοχές είχαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα στην διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια. Οπως ενημέρωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, τα κυριότερα προβλήματα αφορούσαν τις εξής περιοχές:

  • Δροσιάς
  • Εκάλης
  • Νέας Ιωνίας
  • Ψυχικού
  • Αμαρουσίου
  • Βάρης

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην κεντρική Ελλάδα

Να τονιστεί ότι χθες το πρωί κι άλλες περιοχές της Αττικής (Ωρωπός) είχαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας, ενώ μεγαλύτερο ήταν το πρόβλημα στις Σποράδες όπου τα νησιά έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

Στη Εύβοια υπάρχουν ακόμη επίσης ζητήματα με την ηλεκτροδότηση σε χωριά από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο (από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας) καθώς υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ακόμη, τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες στα χωριά του Πηλίου Κατηγιώργης, Λυρή, Μουρτιάς και Κατηχώρι, στα χωριά Άγιος Δημήτριος και Γαβρίνα στο Καρπενήσι, στα χωριά της Θήβας Άγιος Βασίλειος και Καλαμάκι, σε οικισμούς της Αργιθέας στην Καρδίτσα, σε λίγα χωριά του Ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, σε δύο χωριά του δήμου Πωγωνίου καθώς και στον Μεσόπυργο Άρτας, γινόταν το βράδυ προσπάθεια να επιστρέψει το ρεύμα σταδιακά.

Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί σε Αττική

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους, θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός;

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωνε το πρωί πως ο «κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα».

«Προτιμήσαμε να κλείσουμε την εθνική οδό για να μην έχουμε πάλι εικόνες ανθρώπων που θα εγκλωβιζόντουσαν στα αυτοκίνητα τους μέσα στην παγωνιά, όπως έγινε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ.Πέτσας και συμπλήρωσε ότι και για την εθνική οδό, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες ώρες.

Αλήθεια; Η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ήταν να τα κλείσει όλα χωρίς να στείλει ένα μήνυμα στους πολίτες;

Δεν θέλουμε ούτε να φανταζόμαστε τι θα γινόταν εάν ήταν μία κανονική ημέρα και δεν υπήρχε lockdown.

Και νέα σύσκεψη από την Πολιτική Προστασία

Νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications