Φαρσαλινός: «Το lockdown προκάλεσε μεγαλύτερη βλάβη στη δημόσια υγεία - Αφέλεια τα περί τελευταίου»

Ο γιατρός και επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, μίλησε γι' ακόμη μία φορά με τη γλώσσα της αλήθειας.

Ο γιατρός Φαρσαλινός αναφέρθηκε στο lockdown το οποίο ανακοινώθηκε χθες στην Αττική, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι το τελευταίο που επιβάλλεται. Ο γιατρός τόνισε πως «υπάρχει η αφέλεια ότι θα είναι το τελευταίο. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Κάθε φορά τα ίδια λέμε. Το lockdown είναι καταστροφή της δημόσιας υγείας. Όποιος μιλάει για υγεία έναντι οικονομίας δεν ξέρει τι λέει».

Ενώ στη συνέχεια, μιλώντας στον Focus FM, δήλωσε πως «είναι ειρωνεία να συζητάμε για έγκαιρα lockdown, όταν είμαστε σε lockdown από το Νοέμβριο».

Όσον αφορά τα μέτρα τα οποία παίρνονται υποστήριξε πως «ποιο μέτρο δημόσιας υγείας πάρθηκε ώστε να περιοριστεί η ανάγκη είτε για εκτεταμένα, είτε για παρατεταμένα σε χρονική διάρκεια lockdown;».

Το lockdown αποτελεί καταστροφή της δημόσιας υγείας, τόνισε.

«Είναι πάρα πολύ πιθανό, για να μη πω βέβαιο, ότι ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας συνολικά έχει μεγαλύτερη βλάβη για τη δημόσια υγεία του πληθυσμού απ’ ό,τι όφελος. Έχουμε προκαλέσει περισσότερες βλάβες από τα μέτρα, παρά από το τι έχει προκαλέσει ή θα προκαλούσε ο ιός αν παίρναμε λιγότερο οριζόντια μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα τονίζοντας ότι υποβαθμίζεται σε τεράστιο βαθμό η ποιότητα της ζωής τους. Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες ζουν υπό στρεσογόνες συνθήκες, ακραίας κοινωνικής πίεσης, λόγω των μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Φαρσαλινός υποστήριξε πως «είναι δεδομένο στην πανδημία πως θα χάσουμε ανθρώπους, όμως δεν θα καταστρέψω όλη την κοινωνία με αμφίβολο αποτέλεσμα. Το είδαμε το Νοέμβριο, όσοι πανηγυρίζανε πως θα σώσει το lockdown είχαν σοκαριστεί με τ' ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα και τελικά ανακάλυψαν μελέτες περί ενδοοικογενειακής διασποράς κτλ, πράγματα που ήταν ήδη γνωστά».

Τέλος έκανε μία σύγκριση με την ισπανική γρίπη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Φαρσαλινό σκότωνε άτομα όλων των ηλικιών, αντίθετα με τον covid-19, ο οποίος σκοτώνει κυρίως ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Ενώ εξέφρασε και την αμφιβολία του για το πως θα έρθει «σωτηρία» από τα εμβόλια, λέγοντας πως «θα δούμε τι θα κάνουνε».

Ακούστε όσα είπε:

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications