Παράταση lockdown για μία εβδομάδα - Κλειστά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής έως 18/1

Παρατείνονται έως τις 18 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα του lockdown που ισχύουν μέχρι σήμερα όπως ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοίνωσε αναλυτικά ο Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα έως τις 06:00 στις 18 Ιανουαρίου παραμένουν τα μέτρα απαγόρευσης για το λιανεμπόριο, τη λειτουργία των εκκλησιών, ενώ συνεχίζει και η υποχρέωση για τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται το click away, δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και κλειστές θα είναι οι εκκλησίες και όλοι οι χώροι λατρείας, όπως ισχύει σήμερα.

«Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένης περιποίησης νυχιών» δήλωσε.Εξήγησε ότι υπάρχουν περιοχές και περίοδοι με πιο αυστηρά μέτρα και περίοδοι, όπως αυτή των εορτών, που επιτρέπουν άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνονται κάθε εβδομάδα, ενώ αν υπάρξει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές, θα ανακοινώνονται και εντός της εβδομάδας αυστηρότερα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, σημειώνεται ότι θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, ενώ στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο συγγενών πρώτου βαθμού και έως εννέα άτομα. Ειδικά μέτρα ισχύουν και στα δικαστήρια.Επίσης, στις 17 Ιανουαρίου αρχίζουν με ειδικά μέτρα η Super League 2 και η Volley League, χωρίς παρουσία κοινού.

Για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για επτά ημέρες. Επιπλέον απαιτείται και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους. Μετά το πέρας της καραντίνας θα πρέπει να κάνουν νέο PCR.Η απόφαση για το lockdown έρχεται εν μέσω των ανησυχιών των λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και αφού βασικό κριτήριο για όποια απόφαση είναι τα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά - πόσω μάλλον έπειτα από την περίοδο των γιορτών.

Τόσο η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όσο και οι εικόνες συνωστισμού ανήμερα των Θεοφανείων, προβλημάτιζε τους "ειδικούς".

Τι θα γίνει με το άνοιγμα σχολείων
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Υπενθυμίζεται ότι το αυστηρότερο lockdown (που επανέφερε το «λουκέτο» σε όλες τις δραστηριότητες και υπηρεσίες που είχαν ανοίξει για την περίοδο των γιορτών) ετέθη σε εφαρμογή την προηγούμενη Κυριακή, με σκοπό το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, αλλά και την επαναλειτουργία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, εφόσον αυτό ήταν εφικτό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Μέχρι τον Ιούνιο το lockdown»

Όσο για το πότε μπορούμε να ελπίζουμε σε άρση του lockdown, μιλώντας στο Sputnik, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που θέλει καθημερινή αξιολόγηση των παραμέτρων σχετικά με την πανδημία.«Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αν δεν αξιολογούνται καθημερινά οι παράμετροι που έχουμε. Κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι πότε θα ισχύσει» επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η άρση του lockdown μπορεί να γίνει όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου τον Ιούνιο, για να υπάρχει μια σχετική ανοσία και μετά σιγά σιγά τα μέτρα να μειωθούν».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications