Ερευνητές λένε πως ανακάλυψαν τί πραγματικά συνέβη στο πέρασμα Ντιάτλοφ το 1959

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της νεότερης ιστορίας
Το «περιστατικό στο πέρασμα Ντιάτλοφ» κατά το οποίο μια ομάδα από έμπειρους σκιέρ-ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους το 1959, έχει απασχολήσει για δεκαετίες από επιστήμονες, ερευνητές μέχρι και συνομωσιολόγους, ενώ για το δυστύχημα έχουν γραφτεί βιβλία ενώ έχει δημιουργηθεί και κινηματογραφικη ταινία.

Ωστόσο, τώρα μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία υποστηρίζει πως μάλλον κατάφερε να ανακαλύψει κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους οι πεζοπόροι.

Η τραγωδία στο «Βουνό των Νεκρών» και τα σενάρια
Το περιστατικό που σημειώθηκε το 1959 σε μια βουνοπλαγιά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ρωσίας, αφορά στον θάνατο μιας ομάδας φοιτητών από το Πολυτεχνικό Ίδρυμα των Ουραλίων, οι οποίοι είχαν πεζοπορήσει για μέρες πριν εγκαταστήσουν το στρατόπεδό τους σε παγωμένες θερμοκρασίες στο λεγόμενο «Βουνό των Νεκρών».

Ωστόσο, η επικοινωνία μαζί τους χάθηκε και μετά από πολύμηνες έρευνες, εντοπίστηκαν από διασώστες τα άψυχα σώματά τους, σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με τις αναφορές, άλλοι είχαν πεθάνει από υποθερμία, ενώ σε σορούς άλλων εντοπίστηκαν τραυματισμοί, όπως σπασμένα οστά, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως έπεσαν θύματα χιονοστιβάδας.

Η σορός της 20χρονης Λουντμίλα Ντουμπινίνα, βρέθηκε με τη γλώσσα της και μεγάλο μέρος του προσώπου της να λείπει, ενώ λίγο μετά το περιστατικό, αναφέρθηκαν ενοχλητικές αναφορές ότι το δέρμα και τα μαλλιά των θυμάτων είχαν γίνει πορτοκαλί, οδηγώντας ορισμένους να εικάζουν πως πρόκειται για αποτέλεσμα από δοκιμές σε ραδιενεργά όπλα.

Άλλοι πρότειναν πως οι πεζοπόροι είχαν πέσει θύματα ληστείας από ντόπιους κακοποιούς, αν και τα αντικείμενα αξίας είχαν μείνει ανέπαφα.Στο τέλος, οι σοβιετικές αρχές δήλωσαν μόνο ότι «μια έντονη φυσική δύναμη» είχε προκαλέσει τον θάνατο των πεζοπόρων.

Τι υποστηρίζουν οι Ελβετοί επιστήμονες
Οι Ελβετοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το περιστατικό, υποστηρίζουν πως έχουν καταλήξει σε ένα άλλο σενάριο. Ο Γιόχαν Γκομέ, από το Εργαστήριο Προσομοίωσης Χιονιού και Χιονοστιβάδας της Ελβετίας και ο Αλεξάντερ Πουζρίν, του Ινστιτούτου Γεωτεχνικών στη Ζυρίχη, δημιούργησαν μια προσομοίωση σε υπολογιστή των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο της ομάδας των πεζοπόρων.

Σε έκθεση που δημοσίευσαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Communications: Earth & Environment, η ομάδα αναφέρει ότι το μοντέλο τους αποδεικνύει πως, οι κατασκηνωτές θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει μια χιονοστιβάδα που έθαψε τη σκηνή τους, κόβοντας μια πυκνή πλάκα χιονιού ως προστασία από ισχυρούς ανέμους.

Η κατάρρευση που ακολούθησε, λένε οι επιστήμονες, θα τους ανάγκασε να κόψουν τον καμβά της σκηνής τους και να διαφύγουν προς ένα κοντινό δάσος. Χωρίς όμως ζεστά ρούχα και σε θερμοκρασίες περίπου -25 βαθμών Κελσίου, αυτό που συνέβη στη συνέχεια, ο θάνατός τους ήταν αναπόφευκτος.

Το περιστατικό έχει δημιουργήσει πολλά σενάρια και θεωρίες, αν και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα, με κάποια σενάρια να αναφέρουν πως ενδεχομένως συμμετείχαν σε δοκιμασία της πολεμικής αεροπορίας της Σοβιετικής Ένωσης, ή πως έπεσαν θύματα συνωμοσίας της CIA, ενώ έχουν διατυπωθεί και σενάρια για επαφή με UFO.

Η αδελφή εταιρεία της RT, Ruptly, έχει συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και σημειώσεων αυτοψίας σε έναν φάκελο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη κατανόηση των τελευταίων στιγμών της ομάδας. Είναι κάτι που θα πρέπει να δουν όλοι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications