Το χάος και η «φωτογραφική» αντικατάσταση της Τουλουπάκη  με την υπόθεση Novartis

Την ερχόμενη Πέμπτη τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα ολοκληρώσουν την πρόθεση της κυβέρνησης να πάψει από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς την Ελένη Τουλουπάκη, με φόντο την υπόθεση Novartis.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει με την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, μέσω της οποίας συνενώνονται οι Εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος και τώρα οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να επιλέξουν τον αντικαταστάτη.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε ανανεώσει τον Απρίλιο του 2019 με συντριπτική πλειοψηφία (8-3) τη θητεία της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ακόμη δύο χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έκρυψαν ποτέ ότι επιθυμούσαν διακαώς την απομάκρυνσή της από τη θέση αυτή.

Η εισαγγελέας, η οποία χειρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια την υπόθεση Novartis, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας πολύμηνης δικαστικής έρευνας που είχε μια άνευ προηγουμένου κατάληξη. Δύο ανώτατοι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κατέληξαν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα για τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη. Επικράτησε, όμως, η άσκηση δίωξης εναντίον της τον περασμένο Ιούλιο και αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προχώρησε στο σχέδιο απομάκρυνσης της εισαγγελέως μέσω της κατάργησης της θέσης.

Σύμφωνα με τη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση, η ενοποιημένη Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος θα στελεχώνεται από τέσσερις εισαγγελείς ή αντιεισαγγελείς Εφετών, επικεφαλής των οποίων θα είναι ο αρχαιότερος. Ως επίκουροι θα οριστούν έξι εισαγγελείς ή αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών. Όλους αυτούς καλείται να επιλέξει την ερχόμενη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, τινάζει στον αέρα όχι μόνο την υπόθεση Novartis, αλλά και μια σειρά από άλλες σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς τις οποίες χειρίζονται η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς της. Η συνένωση και η αντικατάσταση θα προκαλέσουν μια χαώδη κατάσταση, καθώς αυτοί που θα αναλάβουν ενδέχεται να πρέπει να μελετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες προτού φτάσουν στο σημείο να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα των κρίσιμων υποθέσεων.

Βέβαια, η υπόθεση δεν κλείνει με τη «φωτογραφική» αντικατάσταση της Ελένης Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τόσο για την ποινική δίωξη σε βάρος της όσο και για τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων πολιτικών εναντίον της, καθώς θεωρεί ότι όλοι τους έχουν παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητάς της.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications