Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, ρεγεβιόν με μάσκες & απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα μοιάζουν σε τίποτα... με γιορτές, καθώς «απογυμνώνονται» από παραδοσιακά ήθη και έθιμα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης εντολή για «βουβά» Χριστούγεννα. «Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα», είπε χαρακτηριστικά ο Χαρδαλιάς.

Για πρώτη φορά -πιθανότατα στην ιστορία- δεν θα ακούσουμε φέτος τα κάλαντα, τα οποία σηματοδοτούν τον ερχομό του νέου έτους και φέρνουν χαρά με το άκουσμα τους. Φυσικά ήταν γνωστή η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας φρόντισε χθες να δηλώσει πως θα στέλνουμε «6» στο «13033» για να κάνουμε ρεβεγιόν και πως όποιος είναι έξω μετά τις 10 το βράδυ θα τον σταματάει η αστυνομία (και θα δέχεται πρόστιμο).

Ακόμα και αν το Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα στον... πάτο της λίστας στη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχει το αυστηρότερο lockdown, αλλά βρίσκεται τον πάτο της λίστας», οι «ειδικοί» και οι κυβερνώντες επιμένουν στη λύση του lockdown και μάλιστα προϊδεάζουν για αυστηρότερα μέτρα μέσα στις εορτές.

Οδηγός για το ρεβεγιόν και οι μοναχικές γιορτές

· στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα

· στις 25 Δεκεμβρίου το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών

· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.

· Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.

· Επίσης, συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. «Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά» εξήγησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.

· Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Έλεγχοι της αστυνομίας με drone ακόμη και στα σπίτια

Οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να ενταθούν τις ημέρες των γιορτών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να κάνει πολύ αυστηρούς ελέγχους και στα σπίτια. «Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», τόνισε.

«Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους, όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Δευτέρα. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν», κατέληξε.

Μυστήρια με μάσκες

Η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας προβλέπει:

· Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).

· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Και αν δεν τηρηθούν αυτά τα μέτρα... τότε θα έρθουν ακόμα αυστηρότερα, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications