Γεωργιάδης-Πέτσας: «Αν το πουν οι ειδικοί δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα»

«Όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου»

Για το τέλος της εβδομάδας παρέπεμψαν τις ανακοινώσεις για τον «οδικό χάρτη» ανοίγματος της χώρας, τόσο ο Στέλιος Πέτσας, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι σχεδόν επιβεβαίωσαν ότι δεν θα έχουμε οποιαδήποτε κίνηση στις 7 Δεκεμβρίου, με τον δεύτερο να πάει κι ένα βήμα παραπέρα: «Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται. Αν το πουν οι ειδικοί δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα».

«Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο. Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων lockdown. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Ασφαλώς δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά. δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Η σκέψη της κυβέρνησης είναι πως θα μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις».

Σχολεία, ή λιανεμπόριο; Θα κάνουν την έκπληξη τα… κομμωτήρια;
Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει ακόμα τη σειρά του ανοίγματος (σχολεία, ή λιανεμπόριο) και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν (την Παρασκευή λογικά από τον Πρωθυπουργό) σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας, ενώ τέλος της εβδομάδας αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία. «Παράθυρο» άφησε, ωστόσο, να ανοίξουν σύντομα τα κομμωτήρια!

Για την πιθανότητα λειτουργίας των χειμερινών προορισμών– ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα- απάντησε «πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει εξάλλου εισήγηση των ειδικών για Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων ανάλογα με κάθε περιοχή».
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχικά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια. Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

«Όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου»
Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναρξη των εμβολιασμών (μόλις πάρουν έγκριση τα εμβόλια) κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου: «Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Και συνέχισε με ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα: «Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ότι στην αρχή αναμένεται «να υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες και είναι λογικό, αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία».

Για τα τεστ: «Η αγορά θα ισορροπήσει σε ένα καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα» Για τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τα πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού απάντησε ότι στην εφαρμογή τους θα κριθούν τα προβλήματα
διατίμησης. «Η αγορά των τεστ, όσον αφορά τα μοριακά και τα rapid, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές. Οι τιμές που θεσπίστηκαν είναι εύλογες».Και συνέχισε: «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί να υπάρχουν τιμές 70-80 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 35-40 για τα rapid. Η αγορά θα ισορροπήσει σε ένα καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα. Ταβάνι είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και 10 ευρώ για τα rapid».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications