Βίασε και σκότωσε 138 παιδιά και τώρα αποφυλακίζεται

Για πολλούς είναι ο χειρότερος serial killer όλων των εποχών

Ο Luis Garavito είναι ο πιο διαβολικός δολοφόνος που σκότωσε με φρικιαστικό τρόπο 138 παιδιά αφού πρώτα τα βίασε. Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αλλά δεν έχουν βρεθεί οι σωροί των παιδιών και δεν του έχουν καταλογιστεί.

Τα τελευταία 40 χρόνια ζει στη πιο σκληρή φυλακή της Κολομβίας, που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Μάλιστα το μεγαλύτερο διάστημα το έχει περάσει στην απομόνωση γιατί θεωρείται από τους επικίνδυνους δολοφόνους του κόσμου.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως θέλει να γίνει πολιτικός για να υπερασπίζεται τα μικρά παιδιά, τα οποία σκότωνε και βασάνιζε με μακάβριο τρόπο.

Ο Garavito γεννήθηκε σε μια προβληματική οικογένεια, με πατέρα βίαιο και αλκοολικό, μητέρα ιερόδουλη ενώ τα αδέλφια του τον εξέδιδαν από μικρό έναντι μικρής αμοιβής ή ένα πακέτο τσιγάρα.

Το έσκασε από το σπίτι του στην ηλικία των 8 ετών και εντάχθηκε σε μια συμμορία που έκανε μικροκλοπές.
Η δράση τους ως δολοφόνος ξεκινάει το 1992, όταν μέσα σε μια 5ετία βίασε 138 αγόρια επίσημα, αλλά οι αρχές μιλούν για 400 θύματα.

Στόχευε σε παιδιά που ζούσαν στο δρόμο, δελεάζοντας τα με ένα πιάτο φαγητό ή μια στέγη.
Η δράση του δεν μπορεί να περιγραφεί αφού οι αρχές κάνουν λόγο για έναν διαστροφικό δολοφόνο.

Σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από την αποφυλάκισή του αφού το σύστημα της Κολομβίας δεν επιτρέπει σε κανένα να μείνει φυλακισμένος πάνω από 40 χρόνια.

Το "Τέρας" όπως είναι το παρατσούκλι του εκμεταλλεύτηκε έναν νόμο που λέει πως αν καταδώσεις καποιον μειώνεται η ποινή σου, με τον ίδιο να καταδίδει τον εαυτό του και να ομολογεί εγκλήματα που δεν είχε βρει η αστυνομία.

Η σύλληψη
Χαρακτηριστικό της άνομης κατάστασης που επικρατούσε στην Κολομβία είναι το γεγονός ότι η αστυνομία θα χρειαζόταν 5 ολόκληρα χρόνια για να καταλάβει πως κάτι κακό πλανιόταν στους δρόμους.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι έρευνες δεν ήταν ακριβώς πυρετώδεις. Μόνο στα τέλη του 1997, όταν ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος με κάποια από τα θύματά του, θα ξεκινούσε μια κανονική αστυνομική έρευνα για την εξαφάνιση των παιδιών.

Επόμενος σταθμός ο Φεβρουάριος του 1998, όταν τα πτώματα δυο γυμνών αγοριών βρέθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο σε μια πλαγιά της Τούνχα. Λίγα μέτρα παρακεί υπήρχε και τρίτο πτώμα. Πάλι παιδιού. Όλα τους είχαν τα χέρια δεμένα και τους λαιμούς κομμένους. Μερικά μέτρα πιο μακριά ήταν το όπλο του εγκλήματος.

Σαρώνοντας την περιοχή για ευρήματα, οι αστυνομικοί σκόνταψαν πάνω σε ένα σημείωμα με μια χειρόγραφη διεύθυνση. Ήταν η διεύθυνση του σπιτιού της συντρόφου του Garavito, με την οποία διατηρούσαν δεσμό εδώ και χρόνια.

Το «Τέρας» έλειπε από το σπίτι όταν έκανε η αστυνομία την επίσκεψή της, η κοπέλα του πάντως συνεργάστηκε απόλυτα με τις Αρχές. Σε μια τσάντα με προσωπικά του αντικείμενα βρήκαν φωτογραφίες μικρών παιδιών, λεπτομερές ημερολόγιο με τα εγκλήματά του, ακόμα και αύξοντα αριθμό θυμάτων.

Η αναζήτησή του συνεχίστηκε για μέρες. Τώρα η αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα, ψάχνοντας μέρη που σύχναζε και διευθύνσεις παλιότερων σπιτιών του. Δεν έβγαλαν κάτι, ως τις 22 Απριλίου τουλάχιστον, μια βδομάδα σχεδόν μετά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει εναντίον του.

Τότε ήταν που τοπικό αστυνομικό τμήμα σε μια κωμόπολη έπιασε έναν ύποπτο για απόπειρα βιασμού. Ένας άστεγος είδε έναν άντρα να ακολουθεί ένα 12χρονο παιδάκι και είπε να παρέμβει. Έσωσε τον μικρούλη και ενημέρωσε τις αρχές. Χωρίς να το γνωρίζει, το αστυνομικό τμήμα είχε συμπτωματικά στα χέρια του κάποιον με πολύ φριχτότερα εγκλήματα από μια απόπειρα βιασμού. Το ίδιο το «Τέρας» που αναζητούσε όλη η αστυνομία της Κολομβίας.

Την ανάκρισή του ανέλαβε κεντρική αστυνομική υπηρεσία και ο 42χρονος πια Garavito «έσπασε» κάποια στιγμή. Ομολόγησε την κακοποίηση και τον φόνο 147 αγοριών. Πού τα είχε θάψει όλα δεν θυμόταν, έφτιαξε όμως αρκετούς χάρτες για την αστυνομία.

«Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Κολομβία», δήλωσε ο εισαγγελέας Alfonso Gomez Mendez σε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 1999, που κατέγραψε το πρακτορείο ΑΡ. Ο εισαγγελέας είπε πως η αστυνομική έρευνα κράτησε 18 μήνες, καθώς εξαφανίσεις παιδιών είχαν σε τουλάχιστον 11 πολιτείες της Κολομβίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, είχαν εντοπίσει τα πτώματα 114 ανήλικων αγοριών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αssociated Press, τον επόμενο μήνα (Νοέμβριος 1999) ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στην Περέιρα με τα απομεινάρια 25 αγοριών, ηλικίας 8-16 ετών.

Οι ανακριτικές αρχές πίστεψαν πως επρόκειτο για κάποια σατανιστική σέχτα. Η έρευνα αναγνώρισε ωστόσο εύκολα στα τραγικά θύματα τον modus operandi του Garavito. Ήταν ο τραγικός επίλογος, για την Κολομβία τουλάχιστον.

Γιατί ο Garavito ταξίδευε συχνά στη χώρα, για βιοποριστικές ανάγκες, και είχε περάσει και κάποιο διάστημα στον Ισημερινό. Οι αρχές του οποίου θα ξεκινούσαν τώρα τη δική τους έρευνα για εξαφανίσεις παιδιών.

Σε έναν από τους αυτοσχέδιους τάφους εντόπισαν οι αστυνομικοί ένα ζευγάρι γυαλιά. Ήταν ειδικά φτιαγμένα για την πολύ σπάνια πάθηση των οφθαλμών που πάσχει ο serial killer. Χωρίς να χρονοτριβούν, τον καταδίκασαν για 138 φόνους. Λίγη σημασία είχε εξάλλου ο τελικός αριθμός.

Το ανώτατο όριο ποινής για φόνο στην Κολομβία είναι τα 13 χρόνια. Πολλαπλασιαζόμενο με το 138 (συν μερικά ακόμα για άλλα κακουργήματα), η ποινή αποκρυσταλλώθηκε στα 1.853 χρόνια και 9 μέρες. Το ποινικό σύστημα της χώρας προβλέπει ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να μείνει για περισσότερο από 40 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο Garavito συνεργάστηκε μάλιστα από την πρώτη στιγμή με την αστυνομία. Με τη δική του βοήθεια εντοπίστηκαν τόσα και τόσα πτώματα και κάποια μάλιστα ταυτοποιήθηκαν. Το ίδιο συνέχισε να κάνει και πίσω από τα κάγκελα.

Η συνεργασία με την αστυνομία μείωσε την ποινή του στα 22 χρόνια. Η αποφυλάκισή του προορίζεται πράγματι για το 2021. Αν δεν επιστρατευτεί τελικά ο κολομβιανός νόμος που ορίζει ότι εγκλήματα κατά παιδιών επισύρουν τουλάχιστον 60 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.Ο ίδιος νόμος αφαιρεί από τον καταδικασθέντα οποιοδήποτε «δικαστικό προνόμιο». Και τέτοια είναι τόσο το ανώτατο εθνικό όριο των 40 ετών, όσο και η μείωση της ποινής του στα 22 χρόνια επειδή συνεργάστηκε με την αστυνομία.

Με την είδηση ότι το «Τέρας» αποφυλακίζεται του χρόνου, η κοινή γνώμη της Κολομβίας αποτροπιάστηκε. Νομικοί κύκλοι μιλούν για ψεγάδι του συστήματος, το γεγονός ότι δεν προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για κατά συρροή εγκληματίες.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications