«Μέχρι να πέσουν κάτω από 500 τα κρούσματα θα είστε κλειδωμένοι»

«Χλωμή» δείχνει η απόσυρση του lockdown σε δύο βδομάδες καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κυβέρνηση έβαλε ως «όριο» για την άρση του, τα 500 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που σήμερα είχαμε 3.316 κρούσματα, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα θα είμαστε «κλειδωμένοι» στα σπίτια και τον Δεκέμβριο μπορεί και τον... Ιανουάριο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα.

«Το Ισραήλ, που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», υπογράμμισε, μόνο που ξέχασε να προσθέσει πως στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο είναι σαν... καλοκαίρι στην Ελλάδα με υψηλές θερμοκρασίες και ο ιός είναι αποδυναμωμένος.

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, αν τις επόμενες ημέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Επιπλέον ο Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως η κυβέρνηση επιστρατεύει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ του ΕΣΥ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη, συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά Covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική Covid, αλλά και στη ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο ''Άγιος Λουκάς'', που ανήκει στη Euromedica».

Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συμβούλευσε ότι «δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no Covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών». Όπως είπε μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία, παρά για Covid.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications